Rekisteröidy

Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 08, 2018 6:13 pm

ETELÄ-SUOMEN SANOMAT

Kotimaa 7.11.2018 10:47

Raiskaustuomion aamulla saanut toimittaja tuomittiin iltapäivällä toisesta seksuaalirikoksesta – yritti riisua nukkuvalta alushousut

Kuva
Mies sai tänään eri rikoksista tuomiot käräjäoikeudesta ja hovioikeudesta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Nelikymppinen toimittaja tuomittiin tänään kahdesta seksuaalirikoksesta, joissa kummassakin mies oli käyttänyt tuomioiden mukaan hyväkseen uhrin puolustuskyvytöntä tilaa.

Ensimmäinen teko tapahtui syksyllä 2015, jolloin mies vei naisen baari-illan jälkeen tämän kotiin ja pakotti useita kertoja sukupuoliyhteyteen. Helsingin hovioikeus tuomitsi tänään miehen käräjäoikeuden tavoin raiskauksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Jälkimmäinen teko tapahtui loppukesällä 2016. Mies yritti tuomion mukaan riisua alushousut nukkuvalta uhrilta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nyt iltapäivällä antamallaan päätöksellä miehen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Rangaistus on puoli vuotta ehdollista.

Tuomittu Ari Matti Lahdenmäki, 41, on alalla tunnettu toimittaja. STT julkaisee hänen nimensä, koska ensimmäinen tuomio on liki kaksi vuotta ja toisesta tuomiosta käy ilmi, että hän on uusinut seksuaalirikoksen. Yleensä STT julkaisee tuomitun nimen vain, jos vankeustuomio on vähintään kaksi vuotta.

Raiskasi naisen väkivalloin tämän kotona

Vuoden 2015 tapauksessa Lahdenmäki ja nainen olivat olleet viettämässä iltaa samassa baarissa, kunnes nainen alkoi voida pahoin. Nainen lähti taksille ja Lahdenmäki hänen mukanaan. Nainen kertoi oikeudessa, että oli yrittänyt saada miestä kertomaan tämän osoitteen taksikuskille. Taksin saavuttua naisen pihaan mies oli kuitenkin ehdottanut, että he menisivät naisen asuntoon, nainen kertoi.

Sisällä asunnossa Lahdenmäki pakotti naisen useita kertoja sukupuoliyhteyteen, tuomiossa todetaan. Hän käytti tuomion mukaan väkivaltaa, muun muassa painoi naista päästä ja piti tätä kiinni käsistä. Oikeuden mukaan nainen oli kieltänyt miestä ja yrittänyt estää tätä. Hän oli kuitenkin pelkotilansa takia puolustuskyvytön, tuomiossa todetaan.

Naisen kertomus tapahtumista oli oikeuden mukaan johdonmukainen ja yksityiskohtainen. Naisen kertomaa tuki lisäksi se, että hän oli kertonut tapahtumista läheiselleen heti aamulla.

– Todistaja on kertonut, että asianomistaja oli soittanut hänelle aamulla kauhuissaan ja hysteerisenä ja kertonut miehen suorittaneen sukupuoliyhteyden vastoin hänen tahtoaan, tuomiossa sanotaan.

Nainen kertoi oikeudessa, että taksimatkan aikana Lahdenmäki oli pyytänyt saada katsoa hänen puhelintaan. Seuraavana päivänä nainen huomasi puhelimensa olleen lentokonetilassa, jolloin esimerkiksi puhelut eivät tule läpi. Mies kiisti laittaneensa puhelimen lentotilaan.

Lahdenmäen mukaan seksi tapahtui yhteisymmärryksessä. Oikeus ei kuitenkaan uskonut häntä muun muassa sen takia, että hänen kertomuksensa tapahtumista muuttui. Hän oli kertonut esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa eri tavalla siitä, miksi hän ei mennyt omaan kotiinsa yöksi.

– Vaikuttaa siltä, että mies on käräjäoikeudessa kertonut asiasta totuudenvastaisesti, sanotaan käräjätuomiossa, jota hovioikeus ei muuttanut.

Alisti nukkuvan seksuaalisen teon kohteeksi

Toinen rikos tapahtui Lahdenmäen kotona. Uhrin nukkuessa mies yritti riisua tältä alushousut ja jatkoi yrittämistä vielä sen jälkeen, kun nainen heräsi ja yritti vastustella ja kieltää, Helsingin käräjäoikeus toteaa.

– Mies on asianomistajan nukkuessa vetänyt tämän alushousuja alaspäin eli yrittänyt riisua alushousuja tämän yltä ilman suostumusta. Asianomistaja on ollut nukkuessaan puolustuskyvytön, ja mies on käyttänyt hyväkseen tätä tilaa.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen tarkoitus oli seksuaalinen.

– Mies on toimellaan alistanut asianomistajan seksuaalisen teon kohteeksi, tuomiossa sanotaan.

STT

ess https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2497205

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Marras 09, 2018 6:51 am

Jotain samaa...

Suomen vartijat tv - sarja

Maanantain aloitusjaksossa jurrinen mamu ahdisteli
suomalaisnaista Helsingin rautatieasemalla.

Mamu: "Ma halun pilluu en mitan muuta"

Kuva
Kuva 2.9.2013 klo 20.30 esitetystä jaksosta

Os: http://www.foxtv.fi/suomen-vartijat

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » La Marras 10, 2018 12:07 pm

"Ma halun pilluu en mitan muuta" - tuolta sitä saa pikkurahalla! Ei tarvitse raiskata ja pelätä syytteitä/vankilaa.

Kuva

Kuva

Meiltä saat vuokrattua aidonnäköisen seksinuken. Tiloissamme on lukollisia huoneita, joissa voit viettää aika nuken kanssa. Nuket puhdistetaan huolellisesti jokaisen asiakkaan jälkeen. Hygienialle me olemme antaneet erityisen paljon huomiota. Nuken ja huoneen puhdistukseen olemme palkanneet erityistä ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka ei pelkästään puhdista nuket läpikotaisin, vaan myös kaikki huoneen kalusteet ja muut pinnat, kuten sohvat, ovenkahvat, jopa matot lattialla.

Meidän yrityksen tärkeimpiä arvoja on puhtaus!


Katso lisää https://www.uniquedolls.fi

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 29, 2018 2:06 pm

ILTALEHTI

Uutiset | Kotimaan uutiset

Palkittu toimittaja tuomittiin kahdesta seksuaalirikoksesta - 12 naista kertoo Journalisti-lehdelle omista karuista kokemuksistaan miehen seurassa

Tänään klo 9:57

Toimittaja Ari Lahdenmäki tuomittiin marraskuussa kahdesta seksuaalirikoksesta. Nyt Journalisti-lehti on haastatellut 12 naista, joilla on Lahdenmäestä ikäviä kokemuksia.

Kuva
Journalistin haastattelemat naiset kertovat seksuaalirikoksista tuomitun toimittaja Ari Lahdenmäen
pimeästä puolesta. Kuvituskuva.
MOSTPHOTOS


Journalistin haastattelemien naisten kertomuksissa toistuu seksiin pakottaminen, joka on tapahtunut usein baari-iltojen jälkeen. Naiset kertovat toimittaja Ari Lahdenmäen heihin kohdistuneiden tekojen ajoittuvan vuosille 2004-2017.

Journalisti kertoo Lahdenmäen myös kiristäneen teoista puhuneilta naisilta rahaa uhkaamalla heitä kunnianloukkaussyytteellä.

Yksi Journalistin haastattelemista naisista kertoo, että Lahdenmäki on käynyt häneen käsiksi kolmesti vuosien aikana. Ensimmäisen kerralla nainen sammui baari-illan jälkeen asunnolle, johon oli mennyt Lahdenmäen kanssa ja heräsi siihen, että Lahdenmäki oli hänen sisällään. Nuori nainen oli liian pelästynyt vastustellakseen eikä täysin käsittänyt, mitä oli tapahtunut. Lahdenmäki toisti tekonsa puolen vuoden päästä jatkoilla, jonne nainen oli päätynyt isomman porukan kanssa ja jäänyt nukkumaan. Kolmannella kerralla Lahdenmäki kävi naisen kimppuun puistossa, painoi tätä maahan ja yritti repiä naisen housuja alas. Teko jäi tuolloin yritykseksi, koska nainen sai potkaistua itsensä irti. Lahdenmäki lähetteli naiselle myös satoja viestejä, joista osa oli uhkaavia ja osa maanittelevia.

Lahdenmäki kieltäytyi Journalistin haastattelupyynnöistä ja kommentoi jutun luonnosta, ettei tunnista suurinta osaa tapahtumista. Hänen mukaansa osa väitetyistä tapahtumista on ajallisesti tai muilta yksityiskohdiltaan mahdottomia.

Kaksi tuomiota

Vuonna 1977 syntynyt Lahdenmäki tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 7. marraskuuta kuuden kuukauden ehdolliseen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Lahdenmäki oli yrittänyt riisua naispuolisen ystävänsä alushousut asunnollaan kesällä 2016. Alastomana itse ollut Lahdenmäki lopetti vasta, kun nainen oli toistuvasti kieltänyt ja vastustellut. Jälkeenpäin Lahdenmäki haukkui naista viesteissä idiootiksi ja moukaksi.

Samana päivänä hovioikeus vahvisti Lahdenmäen vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen tuomion syyskuussa 2015 tapahtuneesta raiskauksesta. Lahdenmäki oli tuppautunut baari-illan jälkeen naisen luokse Espoossa ja raiskannut tämän väkivaltaisesti.

Lahdenmäki on työskennellyt toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja Verkkojulkaisu Long Playssä sekä tehnyt juttuja ainakin MTV3:lle ja Journalisti-lehdelle. Hän on keskittynyt muun muassa yhteiskunnallisiin aiheisiin, joihin on lukeutunut rikosaiheita. Vuonna 2005 hän sai osana työryhmää tutkivan journalismin Lumilapiopalkinnon ihmiskauppaa käsitelleestä artikkelista.

Journalistin haastattelemat naiset kertovat, että Lahdenmäki on käyttänyt asemaansa tunnustettuna toimittajana hyödykseen päästäkseen näiden lähelle. Suurin osa naisista ei ole tehnyt tapahtumista rikosilmoitusta.

TEIJA LASSI
teija.lassi@iltalehti.fi

IL https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e9ef ... c5872765a1

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 29, 2018 5:04 pm

ILTASANOMAT

”Tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta” – Journalisti-lehti: 12 naista kertoo, kuinka palkittu toimittaja käytti heitä hyväkseen

Kuva
Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus ovat antaneet palkitulle toimittajalle tuomiot. Journalisti-lehti
kertoi miehen käyttäneen useita naisia hyväkseen.
(KUVA: Terhi Ylimäinen, Journalisti)

Julkaistu: 29.11. 15:41 , Päivitetty: 29.11. 15:56


Palkittu toimittaja Ari Lahdenmäki, 41, tuomittiin ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta ja seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Journalisti-lehti paljastaa miehen hyväksikäyttäneen naisia vuosikausia.

Tämän marraskuun alussa toimittaja Ari Lahdenmäki sai kaksi tuomiota samana päivänä.

Ensinnäkin Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion vuoden 2015 tapahtumista, jolloin Lahdenmäki raiskasi päihtyneen uhrin asunnollaan. Tuomioksi tuli yksi vuosi ja 11 kuukautta ehdollista vankeutta.

Toiseksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Lahdenmäen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tässä vuoden 2016 tapauksessa uhri oli herännyt siihen, kun alaston Lahdenmäki oli kiskonut rajusti housuja hänen jalastaan. Tuomioksi tuli puoli vuotta ehdolliseen vankeuteen

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Nyt Journalisti-lehti paljastaa jutussaan Synkkä salaisuus Lahdenmäen käyttäneen naisia seksuaalisesti hyväkseen vuosikausien ajan.

Toimittaja Manu Haapalaisen jutussa kaksitoista naista kertoo, kuinka Lahdenmäki valikoi uhreiksi vahvasti päihtyneitä, sammuneita tai nukkuvia naisia. Jälkikäteen hän ei ota vastuuta teoistaan, vaan haukkuu naisia.

Naisten kertomukset ajoittuvat vuosille 2004–2017. Monissa toistuu kuvio, jossa Lahdenmäki kutsuu naisen luokseen tai tuppautuu tämän mukaan baari-illan jälkeen. Sitten hän alkaa vaatia seksiä, ja joidenkin naisten kanssa harrastaa sitä väkisin.

Hän vaanii sammuneita ja nukkuvia naisia. Jutussa kuvaillaan kolme eri kertaa, joissa nukkuva uhri on herännyt siihen, kun Lahdenmäki on jo uhrin sisällä.

– Mielikuvani on, että sammuneen hyväksikäyttämistä ei tuohon aikaan pidetty ihan tavattomana. Se oli huuruista aikaa muutenkin. Lahdenmäki leuhki baareissa ”panneensa minua”. Yritin kertoa mitä oli tapahtunut, mutta hänen ystävänsä eivät kuunnelleet, kertoo vuonna 2006 Lahdenmäen uhriksi joutunut nainen Journalisti-lehdelle.

Kuva
Toimittaja Ari Lahdenmäki kuvattuna vuonna 2004.
(KUVA: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva)


Käytti toimittajan asemaa hyväkseen

Tapauksia yhdistää sekin, että Lahdenmäki käytti asemaansa toimittajana päästäkseen uhrien lähelle. Hänen verkostonsa ja maineensa palkittuna toimittajana epäilemättä myös suojeli häntä.

– Moni haastattelemistamme naisista korosti, että toimittajastatuksella oli tekemistä näiden tekojen kanssa. Lahdenmäki on ollut alamme töissä pitkään. Hän on tunnustettu toimittaja, joka on kirjoittanut tasa-arvosta, etiikasta ja eettisistä toimintatavoista, kuvailee Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

– On varmasti toimittajia, jotka ovat tienneet hänen tavoistaan, mutta tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta.

Kuva
Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson uskoo Ari Lahdenmäen aseman vaikuttaneen siihen,
ettei häntä vaadittu tilille aiemmin. Pettersson puhuu yhteiskunnan vaikenemismekanismista, jossa
vaikutusvaltaisia ja mukavina pidettyjä ihmisiä on vaikea syyttää mistään.
(KUVA: Heidi Piiroinen)


Lahdenmäki on tehnyt töitä niin laatujulkaisu Long Playlle, Helsingin Sanomille, Ylen A-Studiolle, kuin Madventuresillekin. Hänet on palkittu tutkivan journalismin tunnustuspalkinnolla Lumilapiolla osana Imagen työryhmää vuonna 2006.

Lahdenmäki on myös Journalisti-lehden pitkäaikainen avustaja, mutta juttujen tilaaminen lopetettiin sen jälkeen, kun tieto raiskaustuomiosta tuli. Viimeisen juttunsa Journalistiin Lahdenmäki kirjoitti vuonna 2017.

– Se, että hän on ollut vaikutusvaltainen ihminen, on varmasti vaikuttanut siihen, että häntä ei ole pantu tilille aiemmin, Pettersson sanoo.

Yhteisöt katsovat mieluummin poispäin

Pettersson kertoo, että suurimmasta osasta jutussa kerrotuista tapahtumista ei ole tehty rikosilmoitusta.

Journalisti-lehden jutussa kerrotaan, että jos Lahdenmäki sai kuulla naisten puhuneen hänestä pahaa, hän alkoi uhkailla kunnianloukkaussyytteillä ja kiristää heiltä rahaa. Osa maksoikin.

Ilmoittamatta jättäminen on seksuaalirikoksissa tavallista, mutta se ei tarkoita, etteivätkö teot olisi tapahtuneet. Kahdentoista naisen kertomukset Lahdenmäestä ja hänen käytöksestään olivat toisistaan riippumattomia ja yhdenmukaisia.

Pettersson sanoo, että yhteisöt mieluummin katsovat tällaisia asioita sormien lävitse, koska se on helpompaa. Kun vaikenee, vakavia ja hankalia syytöksiä ei tarvitse esittää.

– Tätä vaikenemismekanismia korostaa entisestään se, jos tekijä on vaikutusvaltainen tai hänellä on mukavan ihmisen maine. Korostan, että tämä koskee koko yhteiskuntaa, ei vain toimittaja- ja taidepiirejä.

– Tällaisten tapausten esilletuominen on myös siksi vaikeaa, sillä se stigmatisoi uhreja ja saattaa aiheuttaa myös heille vakavaa haittaa.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kommentoi Lahdenmäki-tapausta Ilta-Sanomille ”käsittämättömäksi”.

– Valitettavasti seksuaalirikoksissa on hyvin tavallinen kaava, että kestää pitkään ennen kuin ne tulevat ilmi. Toivottavasti Journalistin juttu antaa muille seksuaalirikosten uhreille voimaa nostaa syytteitä, sillä moni syyttää tapahtuneesta myös itseään.

– Vaikka pitäisi muistaa, että teon tekijä on aina syyllinen. Ei uhri.

Lahdenmäki Journalistille: kateutta ja juoruja

Ilta-Sanomat ei ole tavoittanut Ari Lahdenmäkeä kommentoimaan Journalisti-lehden juttua.

Lahdenmäki ei suostunut Journalisti-lehdenkään haastatteluun, mutta hän lähetti toimitukselle ”kannanotoksi” otsikoidun kirjoituksen.

Kirjoituksessaan Lahdenmäki sanoo laajojen verkostojensa aiheuttaneen ”paljon kateutta, juoruja ja perättömiä vihjauksia”.

– Jutussa kuvatuista tapahtumista suurinta osaa en tunnista lainkaan (...) Kulunut pitkä aika on varmasti vääristänyt paitsi minun myös kertojien muistikuvia. Otaksuma siitä, että tuolloinen ammattini toimittajana olisi jotenkin liittynyt väitettyihin tapahtumiin, on täysin absurdi.

Vaikka Lahdenmäki sanoo kirjoituksessaan Journalistin väitteiden loukkaavan hänen kunniaansa ja yksityiselämän suojaansa, Petterssonin mukaan Lahdenmäki ei ainakaan toistaiseksi ole ryhtynyt mihinkään oikeustoimiin lehteä vastaan.

Artikkelia täydennetty 29.11.2018 kello 15.56: Juttuun lisätty Suomen Journalistiliiton puheenjohtajan kommentit.

Miika Viljakainen

IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005915917.html

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 29, 2018 5:18 pm

Kuva

SYNKKÄ SALAISUUS

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa
hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää
Lahdenmäen pimeästä puolesta.


JOURNALISTI
30.11.2018


Lue koko juttu https://www.journalisti.fi/artikkelit/2 ... -salaisuus

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 29, 2018 5:34 pm

mtv

Julkaistu 29.11.2018

Journalisti: Raiskauksista tuomitulla suomalaistoimittajalla jopa 12 uhria – "Hän uhkasi raahata minut metsään ja repiä raajani irti"

mtv https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jou ... gs.XmN6Fd4

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 29, 2018 6:24 pm

Kuva

29.11.2018

Vasemmistonuoret kauhistui Journalistin uutisoimista raiskausväitteistä: ” Puistattavaa – Hävettää että tällaista on katsottu sormien läpi”

”Journalistin julkaisema Ari Lahdenmäkeä käsittelevä juttu on puistattavaa luettavaa. Olemme äärimmäisen huolissamme, että tapahtumiemme yhteydessä on tapahtunut tällaista. Järjestömme tavoitteena on luoda kaikille mahdollisimman turvallinen ilmapiiri”, Vasemmistonuoret kommentoi.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotima ... ocid=ientp
http://hanna-marillazidan.puheenvuoro.u ... =poiminnat

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Marras 30, 2018 7:06 am

ILTALEHTI

Uutiset | Kotimaan uutiset

Journalisti-lehden artikkeli 12 naisen kokemuksista palkitun toimittajan kanssa järkyttää sosiaalisessa mediassa - näin kommentoi poliisi

Eilen klo 22:09

Artikkeli palkitun toimittajan järkyttävistä teoista puhuttaa. Voiko poliisi toimia lehtijutun perusteella?

Toimittaja Ari Lahdenmäki tuomittiin marraskuussa kahdesta seksuaalirikoksesta. Torstaina julkaistiin Journalisti-lehden artikkeli, jossa 12 naista kertoi ikävistä kokemuksistaan Lahdenmäen kanssa.

Journalistin haastattelemien naisten kertomuksissa toistuu seksin pakottaminen, joka on tapahtunut usein baari-iltojen jälkeen. Naisten kertomukset teoista ajoittuvat vuosille 2004-2017.

Artikkeli on herättänyt syvää järkytystä sosiaalisessa mediassa. Moni on kysynyt, voisiko poliisi puuttua asiaan, kun uusia epäiltyjä tapauksia tuli artikkelin myötä julkisuuteen.

Iltalehti kysyi kommentteja artikkeliin rikoskomisario Saara Asmundelalta, joka työskentelee seksuaalirikoksia tutkivassa ryhmässä. Iltalehti kysyi, miltä kyseiset väitteet näyttävät poliisin näkökulmasta ja onko poliisilla mahdollista käynnistää tutkintaa tällaisista väitteistä.

Asmundela vastasi Iltalehdelle sähköpostitse. Hän muistuttaa, että seksuaalirikoksissa paras tieto tapahtuneesta on usein asianomistajalla ja siksi hänen kuulustelukertomuksensa on esitutkinnan kannalta ensiarvoisen tärkeä.

– Asianomistajan tarkka, asianomistajan oikeuksin ja velvollisuuksin antama selvitys tapahtumien kulusta olisi välttämätön, jotta poliisi voisi katsoa olevan syytä epäillä rikoksia tapahtuneiksi sekä määritellä rikokset, joiden tunnusmerkistöt tapahtumien osalta täyttyvät, Asmundela kirjoittaa.

– Tärkeää on myös ottaa huomioon se, että seksuaalirikokset jo luonteensa vuoksi loukkaavat asianomistajan itsemääräämisoikeutta. On tärkeää, että asian selvittäminen ei riko hänen itsemääräämisoikeuttaan enempää, vaan hän saa itse vaikuttaa siihen, haluaako asiansa viranomaisten käsiteltäväksi.

Väite ei riitä

Asmundela muistuttaa myös, että pelkkä väite rikoksen tapahtumisesta ei riitä esitutkinnan aloittamiseen, vaan väitteen tueksi tarvitaan perusteltu epäily rikoksen tapahtumisesta.

– Niin sanotun toisen käden tietoon perustuva ilmoitus rikoksesta ei välttämättä anna aihetta käynnistää esitutkintaa, Asmundela sanoo.

– Tällaisessa tapauksessa on mahdollista käynnistää esitutkintalain 3 luvun 3 § 2 momentin mukainen selvitys siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Mikäli mahdollisen asianomistajan henkilöllisyys ei tässäkään vaiheessa ole tiedossa, esitutkinnan aloittamiselle ei välttämättä ole edellytyksiä, koska tällöin käsillä on vain väite rikoksen tapahtumisesta.

Näin kaikki tapahtuu

Kun esitutkintaviranomaiselle ilmoitetaan rikos tai tapahtuma, jota ilmoittaja epäilee rikokseksi, on esitutkintaviranomaisen viipymättä kirjattava ilmoitus. Esitutkinta on toimitettava, kun ilmoituksen perusteella on syytä epäillä, että rikos on tehty. Ennen esitutkinnan aloittamista esitutkintaviranomaisen on tarvittaessa selvitettävä rikosepäilyyn liittyvät seikat siten, ettei ketään aiheettomasti aseteta rikoksesta epäillyn asemaan.

Mikäli asia sitä edellyttää, esitutkintaviranomainen voi tehdä ratkaisun esitutkinnan toimittamatta jättämisestä.

Mari Julku
mari.julku@iltalehti.fi

IL https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5dba ... 8d86239b3f


IL "Kun esitutkintaviranomaiselle ilmoitetaan rikos tai tapahtuma, jota ilmoittaja epäilee rikokseksi, on esitutkintaviranomaisen viipymättä kirjattava ilmoitus. Esitutkinta on toimitettava, kun ilmoituksen perusteella on syytä epäillä, että rikos on tehty. Ennen esitutkinnan aloittamista esitutkintaviranomaisen on tarvittaessa selvitettävä rikosepäilyyn liittyvät seikat siten, ettei ketään aiheettomasti aseteta rikoksesta epäillyn asemaan."

Ei taida rikoskomisario Saara Asmundelan ja toimittaja Mari Julku
tietää mitä kaikkea Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella touhutaan!

Tuosta voi katsoa viewtopic.php?f=9&t=7721&start=390#p75191

Tai lukea omasta sähköpostista... :)

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Marras 30, 2018 7:21 am

ILTASANOMAT

12 naista kertoi palkitun toimittajan hirvittävästä käytöksestä – Rikosoikeuden professori: Poliisi voi alkaa tutkia uusia väitteitä

Kuva
– Tuossa on paljon virallisen syytteen alaisia rikoksia, Tolvanen arvioi toimittaja Ari Lahdenmäen toiminnasta
kerrottuja tapahtumakuvauksia.
(KUVA: is.fi, journalisti.fi, Seppo Kärki / IS)

Julkaistu: 29.11. 21:58


Journalisti-lehti julkaisi 12 naisen kertomukset toimittaja Ari Lahdenmäen vuosia jatkuneesta toiminnasta.

Poliisi voi aloittaa tutkinnan Journalisti-lehden tekemistä, toimittaja Ari Lahdenmäkeä koskevista paljastuksista, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo.

Journalisti julkaisi torstaina artikkelin, jossa 12 naista kertoo kokemuksistaan Lahdenmäen kanssa. Lahdenmäki tuomittiin aiemmin tässä kuussa kahdesta seksuaalirikoksesta, raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

• Lue lisää: Naisen raiskannut palkittu toimittaja sai toisen tuomion saman päivän aikana

Lehden haastattelemat naiset kertovat, kuinka Lahdenmäki valikoi uhreiksi vahvasti päihtyneitä, sammuneita tai nukkuvia naisia. Kertomuksissa toistuu kuvio, jossa Lahdenmäki kutsuu naisen luokseen tai tuppautuu tämän mukaan baari-illan jälkeen. Sitten hän alkaa vaatia seksiä, ja joissain tapauksissa käyttää voimaa saadakseen haluamansa.

• Lue lisää: ”Tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta” – Journalisti-lehti: 12 naista kertoo, kuinka palkittu toimittaja käytti heitä hyväkseen

Naisten mukaan Lahdenmäki käytti asemaansa toimittajana päästäkseen uhrien lähelle. Naiset sanovat, että jos Lahdenmäki sai kuulla naisten puhuneen tapahtuneesta, hän alkoi uhkailla kunnianloukkaussyytteillä. Lahdenmäki kiistää tapahtumat.

– Näyttäisi kyllä, että useammankin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, mikäli tuo pitää paikkansa, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan kyse olisi seksuaalirikoksista, kiristyksestä ja mahdollisesti pahoinpitelystä. Seksuaalirikosten rikosnimikkeet täsmentyisivät tutkinnassa, mutta ne voisivat professorin arvion mukaan olla seksuaaliseen tekoon pakottamisia ja raiskauksia.

– Tuossa on paljon virallisen syytteen alaisia rikoksia, Tolvanen sanoo.

Virallisen syytteen alainen rikos merkitsee sitä, että uhrin tahdosta riippumatta poliisi voi ottaa tapauksen tutkintaan ja syyttäjä nostaa syytteen. Tällaisia rikoksia ovat suurin osa seksuaalirikoksista, pahoinpitelyt ja kiristykset.

Pääsääntöisesti tutkinnan aloittaa poliisi, mutta myös syyttäjä voi määrätä sen aloitettavaksi.

Naisten kertomukset ajoittuvat vuosille 2004–2017.

– Kun tekoaikaa katsoo, ainakaan kaikkien tekojen osalta syyteoikeus ei ole vanhentunut.

Tolvanen arvioi, että Journalistin kuvaamat tapaukset olisivat rikoksia, jotka vanhentuisivat enimmillään 10 vuodessa.

Joissakin tapauksissa lainsäädännön muutokset saattaisivat vaikuttaa tuomioon.

Rikosten tunnusmerkistöt muuttuvat, ja uusia tekoja on tuotu rangaistuksen piiriin. Esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin omana nimikkeenään vuonna 2014.

Jos tekohetkellä voimassa ollut laki oli lievempi kuin nykyinen, oikeudessa sovelletaan tekohetken lakia.

Laura Manninen

IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005916334.html

Vieras

Re: Palkittu toimittaja tuomittiin raiskauksesta

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Marras 30, 2018 9:11 am

ILTASANOMAT

Paavo Arhinmäki oli naisten rajusta hyväksikäytöstä syytetyn toimittajan kaveri vielä 2000-luvun alussa: ”Vuosia myöhemmin kuulin huhuja”

Kuva
Paavo Arhinmäki (kuva oik.) kertoo tutustuneensa Ari Lahdenmäkeen yliopistomaailmassa 1990-luvun
lopulla tai 2000-luvun taitteessa.
(KUVA: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva)

Julkaistu: 30.11. 8:27


Vasemmistonuorten entiset puheenjohtajat kiistävät, että toimittaja Ari Lahdenmäen väitetyt teot olisivat aikanaan olleet laajassa tiedossa Vasemmistonuorten piirissä.

– Luulen, että osa on tiennyt ja osa ei ole tiennyt ja osa ei ole ymmärtänyt sitä, mitä on yritetty sanoa, Vasemmistonuorten puheenjohtajana vuosina 2001–2005 ollut Paavo Arhinmäki sanoo.

Journalisti-lehti haastatteli 12 naista näiden kokemuksista Ari Lahdenmäen kanssa vuosina 2004–2017. Monessa tarinassa tulee esiin, että Lahdenmäki pyöri vasemmistonuorten tapahtumissa ja piireissä.

Tarinansa kertoo muun muassa Maisa, joka tapasi Lahdenmäen nuorena opiskelijana Vasemmistoliiton tilaisuutta seuranneessa ravintolaillassa vuonna 2004. Maisan mukaan hän lupasi Lahdenmäelle yöpaikan luonaan. Perille saavuttuaan Lahdenmäki painoi Maisan mukaan hänet lattiaan ja työntyi häneen väkivalloin.

Journalistin haastattelemien aikalaistodistajien mukaan tapahtunut oli laajasti tiedossa.

– On vaikea uskoa, että joku Vasemmistonuorissa tuolloin toiminut ei olisi kuullut näistä epäilyistä, Journalistin haastattelema Sini sanoo.

– Jos olisi puututtu, moni olisi ehkä säästynyt. En oikein osaa sanoa, miksi niin ei tehty. Minusta ei voi sanoa, että oltaisiin oltu niin nuoria ja ymmärtämättömiä. Kyllä niissä piireissä tiedettiin mikä on oikein ja mikä väärin.

Sinin mukaan Lahdenmäki oli arvostettu.

– Jos häntä vastaan olisi lähtenyt, olisi ehkä itse joutunut piirien ulkopuolelle.

Lahdenmäki pysytteli tapauksen jälkeenkin Vasemmistonuorten liepeillä. Järjestön jäsen hän ei ollut.

Lue lisää: ”Tuskin kukaan on tiennyt koko totuutta” – Journalisti-lehti: 12 naista kertoo, kuinka palkittu toimittaja käytti heitä hyväkseen

Arhinmäki sanoo, ettei itse tiennyt tapauksesta.

– Vuosia myöhemmin kuulin huhuja siitä, että hän oli syyllistynyt seksuaaliseen väkivaltaan. Mutta en Vasemmistonuorten aikoihin vaan vuosia myöhemmin.

Arhinmäki ei osaa sanoa, milloin ensimmäisen kerran kuuli huhuja eikä tiedä, oliko kyse juuri Maisan tapauksesta vai jostakin muusta.

Hän kertoo tutustuneensa Lahdenmäkeen yliopistomaailmassa 1990-luvun lopulla tai 2000-luvun taitteessa.

– 2000-luvun vaihteessa olimme kavereita, voi sanoa näin.

Nyt hän ei ole edes törmännyt Lahdenmäkeen useisiin vuosiin.

Kuva
Silloinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (kuvassa oik.) vieraili Kotkan Valokuvakeskuksessa
elokuussa 2011. Arhinmäkeä tervehtivät valokuvataiteilija Juha Metso (vas.) ja taidemaalari Timo
Mähönen (toinen vas.), jotka ojensivat hänelle juuri painosta ilmestyneen Juha Metson ja Kauko
Röyhkän kirjan: Rajantakainen Karjala. Tuolloin Arhinmäen seuraan oli liittynyt myös Ari Lahdenmäki
(toinen oik.), joka esiintyi tilaisuudessa naamioituneena.
(KUVA: Markus Salomäki)


Arhinmäen mukaan Lahdenmäki tunnettiin yöelämässä hahmona, joka viihtyi baareissa ja käytti paljon alkoholia. Hän kertoo panneensa merkille vain, että Lahdenmäellä oli usein vaihtuvia naisystäviä.

– Hän on henkilö, joka muutoin saattoi monella tapaa aiheuttaa pahennusta törttöilemällä. Mutta tämän tyyppistä ei kyllä sinä aikana tullut itselleni vastaan.

Moni muu on Arhinmäen mukaan sanonut samaa. Toiset taas ovat kertoneet, että heillä oli jotakin tietoa. Kukaan tuskin tiesi Lahdenmäen toiminnan laajuutta, Arhinmäki uskoo.

Vasemmistonuorten puheenjohtajana Arhinmäkeä seurannut Jussi Saramo sanoo itse kuulleensa tapauksista vasta niiden tultua julkisuuteen.

Hänkään ei usko, että Lahdenmäen toiminta olisi ollut ”kaikkien tiedossa”. Iso osa tuohon aikaan vasemmistonuorissa toimineista ei edes tiennyt, kuka Lahdenmäki on, Saramo arvioi sosiaalisessa mediassa tänään käydyn keskustelun perusteella.

– Karmaisevia, hirvittäviä rikoksia. Tuli fyysisesti pahoinvoiva olo, kun luki sitä, Arhinmäki sanoo Journalistin artikkeliin viitaten.

– Toivoisin, että tänä päivänä niistä olisi helpompi puhua ja tehdä rikosilmoituksia. Helpompi vielä asioita eteenpäin.

Laura Manninen

IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005916456.html

Edellinen

Paluu » Pedofiilit, ahdistelijat ja muut seksuaalirikolliset K-18