Rekisteröidy

Ifaa Gada tehtaili 56 petosta ja paljon muuta...

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


Vieras

Ifaa Gada tehtaili 56 petosta ja paljon muuta...

ViestiKirjoittaja Vieras » Su Kesä 03, 2018 6:26 am

HELSINGIN SANOMAT

Kaupunki

Mies tehtaili tietomurrossa saadun listan avulla 56 petosta – pani alaikäiset hakemaan vääryydellä hankitut paketit postista

Hovioikeus antoi petoksista yhteensä kaksi vuotta vankeutta, mutta ei pitänyt tekoja identiteettivarkauksina.

Kuva
Hovioikeus tuomitsi miehen kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio oli puoli vuotta vähemmän kuin
käräjäoikeudessa.
(KUVA: Roni Rekomaa / Lehtikuva)


Maija Aalto HS
Julkaistu: 27.5.2018


Nuori mies tehtaili kymmeniä petoksia, joissa tekotapa toistui aina samanlaisena. Ensin hän tilasi älypuhelimen tai tietokoneen käyttäen toisten ihmisten henkilötietoja. Sitten hän lähetti jonkun toisen hakemaan paketin postista väärennetyllä valtakirjalla.

Helsingin hovioikeus linjasi torstaina antamassaan tuomiossa, voidaanko tällaisia rikoksia pitää myös identiteettivarkauksina. Vastaus oli lähes kaikissa kymmenistä tapauksista ei, koska yhdellä rikoksella aiheutettu vahinko oli vähäinen.

Näin siis, vaikka yhteen laskettuna rikoksista tuli yhteensä 60 000 euron edestä taloudellista vahinkoa eri yrityksille ja selviteltävää ja harmia yksittäisille ihmisille, joiden tietoja oli käytetty väärin.

Tästä muutoksesta huolimatta Ifaa Gada oli oikeuden mukaan edelleen syyllistynyt niin mittavaan listaan rikoksia, että hänen tuomionsa oli hovioikeuden käsittelynkin jälkeen kaksi vuotta vankeutta.

Samalla oikeus pohti yhden paketinhakijan kohdalla, missä määrin tämän voitiin ajatella tienneen tekevänsä rikoksen.

Petokset tapahtuivat vuosina 2014–2016. Käräjäoikeus käsitteli asiaa viime vuoden heinäkuussa.

Nuori mies käytti teoissaan internetiin aiemmin tietomurron seurauksena päätynyttä listaa, jossa oli tuhansien suomalaisten henkilötietoja. Hän tilasi käyttämällä milloin kenenkin nimeä lähinnä kalliita puhelimia ja tabletteja useista eri firmoista.

Sitten hän värväsi jonkun tuttunsa noutamaan paketin postista, jotta ei jäisi itse niin herkästi kiinni. Yrityksille tuli toiminnasta taloudellisia menetyksiä. Ihmiset joiden tietoja oli käytetyt saivat yleensä tapahtuneen selville siinä vaiheessa, kun heille alkoi tulla kirjeitä perintätoimistosta.

Pakettien noutajista osa oli alaikäisiä ainakin tekojen alkaessa. Osan käräjäoikeus katsoi olleen pelkästään avustavassa roolissa, osan enemmän sekaantunut päätekijän rikokseen. Käräjäoikeus tuomitsi useimmat heistä sakkoihin, mutta muutama sai ehdollista vankeutta tai yhdyskuntapalvelua.

Hovioikeus käsitteli uudelleen vain yhden paketteja noutaneen asemaa. Tämä nuori nainen ei ollut osallistunut rikosten suunnitteluun, tilauksiin tai valtakirjojen väärentämiseen. Päätekijä oli maksanut hänelle pieniä rahasummia pakettien hakemisesta.

Nainen vetosi oikeudessa päihdeongelmaan ja keskittymishäiriöön ja sanoi, ettei hän siksi ollut tajunnut mitä on tekemässä. Oikeuden mielestä tämä ei riittänyt vapauttamaan vastuusta. Naisen katsottiin myös hovioikeudessa olleen rikoskumppani, joskin hänen tuomionsa aleni seitsemästäkymmenestä päivästä kuuteenkymmeneen päivään ehdollista vankeutta.

Päätekijä Ifaa Gadaan syyksi luettiin edelleen myös hovioikeudessa seuraavat rikokset: 56 petosta, 39 petoksen yritystä, 12 väärennystä, kätkemisrikos, huumausainerikos, 2 huumausaineen käyttörikosta ja 3 kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta. Tuomiot identiteettivarkauksista hovi kumosi lukuun ottamatta kahta, joissa ei ollut esitetty mitään rangaistusvaatimusta.

Hovioikeuden tuomio on siis kaksi vuotta vankeutta eli puoli vuotta vähemmän kuin käräjäoikeus oli hyväksi nähnyt. Lisäksi päätekijä ja pakettien hakijat ovat velvollisia korvaamaan aiheuttamansa vahingot.

HS https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005697023.html

Paluu » Muut