Rekisteröidy

Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


Vieras

Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Marras 15, 2016 5:13 pm

POLIISI

Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

15.11.2016
Keskusrikospoliisi


Keskusrikospoliisi on tutkinut vuoden verran Camp Speicherin joukkomurhaan liittyvää tapausta, jossa Suomeen tulleita irakilaisveljeksiä epäillään osallisuudesta murhiin.

Miehet pidätettiin joulukuussa 2015. He olivat tulleet Suomeen muutamaa kuukautta aikaisemmin. He ovat olleet vangittuna epäiltynä todennäköisin syin terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Lisäksi heitä epäillään törkeästä sotarikoksesta sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Miesten epäillään toimineen ISIS-järjestössä. Epäillyt teot on tehty Irakissa kesäkuussa 2014 Irakin armeijan ja ISIS-järjestön välisten taistelujen yhteydessä. Miesten epäillään surmanneen ampumalla yksitoista aseetonta ja puolustuskyvytöntä Irakin armeijan koulutuksessa olevaa sotilasta.

Tilanteesta ISIS on tehnyt propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä. Näiden videolla esiintyvien murhien lisäksi miesten osallisuutta joukkomurhaan on tutkittu laajemmin.

Poliisi pääsi miesten jäljille omien tutkimustensa kautta. Jutussa on tehty yhteistyötä Irakin Camp Speicherin joukkomurhaa tutkivan tutkintakomission sekä Suomen Suojelupoliisin kanssa.

Molemmat epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Asia siirtyy Valtakunnansyyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Krp http://poliisi.fi/tietoa_poliisista/tie ... taan_53755

Vieras

Re: Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Joulu 13, 2016 8:12 am

ILTALEHTI

Kaksoset käräjille Tampereella - epäillään osallisuudesta 1000 uhrin Camp Speicherin joukkomurhaan

Tiistai 13.12.2016 klo 07.13

Suomen tähän asti vakavin terrorismi- ja sotarikosoikeudenkäynti alkaa tiistaina Tampereella.

> Syytteessä on kaksi irakilaista 24-vuotiasta kaksosveljestä.
> Heitä epäillään osallisiksi Irakissa 2014 tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan.
> Verilöylyssä yli 1000 sotilasta ja alokasta ammuttiin julmasti.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella istutaan tiistaina valmisteluistunto Suomen tähän asti vakavimpaan terrorismiin ja sotarikoksiin liittyvässä oikeudenkäynnissä. Kaksi irakilaista 24-vuotiasta kaksosveljestä saivat syytteet terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta tai avunannosta niihin. Syyte tuli myös terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Heitä epäillään osallisina näihin Irakissa 2014 tapahtuneessa Camp Speicherin joukkomurhassa, missä yli 1000 sotilasta ja alokasta ammuttiin julmasti.

Suomeen epäillyt tulivat syksyllä 2015 ja heidät otettiin kiinni suomalaisen poliisin toiminnan ja tutkinnan tuloksena Forssan seudulta joulukuussa 2015. Keskusrikospoliisi epäili miehiä yhdestätoista murhasta. Todisteena oli Isisin julkaisema ja netissä levinnyt propagandavideo. Veljekset on sijoitettu Suomessa eri vankiloihin eivätkä he ole saaneet olla tekemisissä toistensa kanssa yli vuoteen.

Syyttäjänä jutussa toimii valtionsyyttäjä Tom Laitinen, joka pitää alkavaa oikeudenkäyntiä Suomessa ainutlaatuisena.

- Rikoksen vakavuus ja uhrien lukumäärä on ainutlaatuista. Lisäksi rikos on tapahtunut vieraassa valtiossa. Nämä asiat tekevät jutusta ainutlaatuisen jopa kansainvälisesti, syyttäjä sanoo.

Hän kiittää KRP:n Tampereen osastoa esitutkinnasta Suomessa ja Irakissa. Suomen poliisi on tehnyt kolme matkaa Irakiin jutun tiimoilta.

- Esitutkinta on hoidettu loistavasti, Laitinen kiittää.

Elinkautinen kovin rangaistus

Syyttäjän mukaan tuomioistuin valitsee, ovatko epäillyt olleet tekijöinä vai vain avunantajina. Sekä syyttäjä että puolustus hakevat näyttöä videomateriaalista ja todistajilta suullisesti. Jos todistajia tarvitaan Irakista, Suomi maksaa oikeudenkäyntikulut.

- Lain mukaan rangaistusasteikon kovin rangaistus on tässä tapauksessa elinkautinen. Vaikea sanoa ja ennustaa käsittelyaikaa, kokonaisprosessi valituksineen saattaa kestää jopa vuosia. Tällaista oikeuskäsittelyä ei ole Suomessa aikaisemmin ollut, Laitinen sanoo.

Hän toimi Ruanda-jutussa syyttäjänä 2009 - 2012, siinä syytettynä oli mies, jota syytettiin osallisuudesta joukkotuhontaan ja mies sai elinkautisen. Hän istuu tuomiotaan Suomessa.

"Sotarikollisia voi olla lisää"

Valtionsyyttäjä Tom Laitisen mukaan Suomessa on toinen terrorismi-juttu vireillä ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan. Hänen mukaansa sotarikoksiin syyllistyneitä saattaa Suomessa olla lisääkin.

- Tällä hetkellä onko syytä epäillä -tutkintoja näistä asioista on Suomessa käynnissä yli kymmenen, mutta alle kaksikymmentä. Se on tosiasia, että Suomessa voi olla useita henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet sota- tai terrorismirikoksiin.

Viranomaiset, Suojelupoliisi, poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti.

Lue lisää > IL http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016121 ... 4_uu.shtml

Vieras

ISIS Ahmad Shhab & Daham Shhab

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Joulu 13, 2016 3:44 pm

ISIS-terroristiveljekset

Ahmad Shhab
Daham Shhab

Kuva
Aavikon eläimet

Vieras

Re: Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 14, 2016 5:12 pm

MTV

Hurjat salakuuntelunauhat terroristeiksi epäiltyjen veljesten
huoneesta – ”Tiedätkö mitä haluaisin tehdä tässä maailmassa?”


Rikos Julkaistu 14.12.2016 05:50

Juttu http://m.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli ... sa/6210826

Vieras

Re: Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » La Kesä 02, 2018 6:39 am

mtv

Irakilaiskaksoset kiistävät edelleen terrorismimurhat – hovioikeus aloittaa joukkomurhan käsittelyn kesäkuussa

Rikos Julkaistu 02.06.2018 06:39

Turun hovioikeus aloittaa niin sanotun irakilaiskaksosten jutun käsittelyn kesäkuun 19. päivä valmisteluistunnolla. Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti joukkomurhasta syytetyt vuonna 1992 syntyneet veljekset vuosi sitten, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä ei tyytynyt ratkaisuun.

Käräjäoikeus hylkäsi toukokuussa 2017 syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Isisin jäseninä Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. Veljekset pääsivät heti vapaaksi oltuaan vangittuna puolitoista vuotta.

Koko juttu https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.Rd6kDJI

Vieras

Re: Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Syys 11, 2018 7:09 am

mtv

Onko toinen heistä barettipää, joka ampuu maassa makaavan miehen Isis-videolla? Sotarikoksista syytetyt irakilaiskaksoset jälleen oikeudessa

Rikos | Julkaistu 11.09.2018 06:42

Kuva

Hovioikeus ottaa tänään alkavassa oikeudenkäynnissä kanta siihen, onko jompikumpi kahdesta irakilaisveljeksestä punaista barettia käyttävä mies, joka äärijärjestö Isisin propagandavideossa ampuu maassa makaavan miehen lähietäisyydeltä.

Turun hovioikeus alkaa tänään käsitellä irakilaiskaksosten joukkomurhasyytteitä.

Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015 tulleita irakilaisveljeksiä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta Camp Speicherin joukkomurhan yhteydessä Irakin Tikritissä vuonna 2014. Syyttäjän mukaan toinen syytetyistä ampui ainakin 11 ihmistä.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi miesten syytteet viime vuoden toukokuussa ja vapautti heidät. Apulaisvaltakunnansyyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Yksi tärkeä todiste on video

Syyttäjän avainaineistoa oikeudessa oli jo käräjäoikeudessa Isisin propagandavideo, jolla punabarettinen mies ampuu maassa makaavan miehen lähietäisyydeltä.

Käräjäoikeuden mukaan miehen liikkumisessa ja ruumiinrakenteessa saattoi nähdä yhtäläisyyksiä veljeksiin, mutta oikeus ei katsonut voivansa varmistua henkilöstä.

Irakista saadut esitutkintakertomukset puolestaan eivät tyydyttäneet tuomioistuinta laadultaan.

Käräjäoikeuden mukaan ongelmallista tapauksessa oli, että osaa todistajista kuultiin anonyyminä Irakista videoyhteyden välityksellä.

Syyttäjän mukaan esimerkiksi käräjäoikeuden johtopäätös anonyymien todistajien kuulemiseen liittyvistä epävarmuuksista on virheellinen.

Kiistävät olleensa paikalla

Veljekset kiistävät edelleen kaikki syytteet.

– He kiistävät olleensa tällä videolla. He katsovat, että tämä koko vyyhti lähti liikkeelle siitä, että heillä oli riitaa vastaanottokeskuksessa ja tämän riidan jälkeen siellä olleet henkilöt ovat heidät ikään kuin tunnistaneet kännykkäkameran näytöstä videolta, toisen miehen asianajaja Kaarle Gummerus kertoo.

Miesten mukaan he eivät edes olleet Irakin Tikritissä joukkomurhan aikaan.

mtv https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.D8yDhKo (Katso video..)

Vieras

Re: Epäillyt terroristiset murhat syyteharkintaan

ViestiKirjoittaja Vieras » Su Loka 21, 2018 8:48 am

ILTASANOMAT

Terrorimurhista syytettyjen irakilaiskaksosten asuntoihin tehtiin kotietsintä huumerikosepäilyn vuoksi – veljekset kyseenalaistivat etsintöjen laillisuuden

Julkaistu: 20.10. 20:13

Poliisi suoritti irakilaiskaksosten asuntoihin kotietsinnät heinäkuisena iltana sen jälkeen, kun huumekoira oli merkannut miesten ovet. Etsinnöissä asunnoista ei kuitenkaan löytynyt huumeita, joten asian tutkinta lopetettiin.

Poliisi suoritti irakilaiskaksosten asuntoihin kotietsinnät huumerikosepäilyn vuoksi heinäkuussa.

Käräjäoikeus on aiemmin vapauttanut samaiset veljekset terrorimurhasyytteistä, mutta syyttäjä valitti tuomiosta, ja asiaa käsitellään Turun hovioikeudessa marraskuussa.

Poliisin kotietsintäpöytäkirjoista selviää, että huume-epäilyyn liittyvät kotietsinnät suoritettiin miesten Helsingissä sijaitseviin asuntoihin 17. heinäkuuta iltakahdeksan tienoilla huumekoiran avustuksella.

Pöytäkirjassa yleisen kotietsinnän syyksi on perusteltu se, että aiempien havaintojen ja henkilöiden aiemman käytöksen perusteella veljesten oli syytä epäillä syyllistyneen huumausainerikokseen.

Kotietsinnät päätettiin suorittaa, kun kahden asunnon rapuissa käytetty huumekoira oli ensin selkeästi merkannut molempien miesten ovet, eli haistanut huumausaineen hajun.

Poliisin Helsingin käräjäoikeudelle toimittaman vastauksen mukaan toisesta veljeksestä oli lisäksi tehty pari päivää ennen etsintöjä havainto hänen poistuttuaan asunnostaan paketin kanssa. Paketti oli herättänyt poliisissa epäilyksiä mahdollisesta huumeiden hallussapidosta. Epäilyksiä herättäneen toiminnan vuoksi poliisi päätti kokeilla, miten huumekoira reagoi miehen asunnon rapussa, ja seuraavaksi myös toisen veljeksen rapussa.

Kotietsinnöistä ensimmäisenä uutisoineen MTV:n tietojen mukaan poliisi oli valokuvannut tilanteen, ja poliisit olivat seuranneet miestä toisen veljeksen asunnolle. Poliisiasiakirjan mukaan poliisi ei kuitenkaan tässä vaiheessa selvittänyt, mitä paketissa oli.

Poliisiasiakirjasta selviää, että kotietsinnät suoritettiin huumaavan aineen löytämiseksi, mutta asunnoista tai miesten hallusta ei löytynyt eikä takavarikoitu huumausaineita. Poliisi lopetti asian tutkinnan, ja elokuisessa tutkintailmoituksessa todetaan, että kaksosia ei ole enää syytä epäillä huumausainerikoksesta.

Kaksoset ovat sittemmin vaatineet asianajajiensa välityksellä Helsingin käräjäoikeutta arvioimaan, onko poliisilla ollut kotietsinnöille edellytykset, ja onko poliisi toiminut etsinnöissä lain edellyttämällä tavalla.

Asiaa käsiteltiin eilen perjantaina Helsingin käräjäoikeuden pakkokeino-osastolla, ja Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa marraskuussa.

Poliisin käräjäoikeudelle antamassa vastauksessa sanotaan, että kotietsinnän suorittamisen edellytykset ovat poliisin mukaan olleet kyseisissä tapauksissa olemassa.

Toisen veljen asianajaja Kaarle Gummerus sanoo, että kotietsinnät suoritettiin usean poliisin voimin, ja miehiltä kyseltiin ensin aseita.

– Se syy, minkä takia koiraa käytettiin ovien takana, perustui poliisin kertomana siihen, että he ovat olleet tekemisissä joidenkin ihmisten kanssa, jotka liittyvät jotenkin huumausaineisiin. Ja toinen peruste oli poliisin mukaan se, että oli nähty, kun toisen veljen asunnosta vietiin toisen veljen asuntoon paketti.

Gummerus lisää, että etsinnöissä ei löytynyt huumausaineita.

Terrorismirikosjutun käsittely hovioikeuteen

Irakilaiskaksoset ovat poliisille entuudestaan tuttuja erittäin vakavasta rikosepäilystä, joka odottaa hovioikeuden käsittelyä.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa irakilaiskaksosille elinkautista vankeusrangaistusta ensisijaisesti muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti kaksoset syytteistä viime vuoden toukokuussa.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi tuolloin, ettei ollut näyttöä siitä, että he olisivat syyllistyneet terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn joukkomurhaan.

Syyttäjän mukaan molemmat irakilaiskaksoset osallistuivat Irakissa vuonna 2014 tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan, jossa Isisin taistelijat surmasivat yli tuhat vangeiksi ottamaansa Irakin armeijan ja turvallisuusjoukkojen sotilasta ja alokasta. Syyttäjän mukaan irakilaiskaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina.

Syyttäjä esitti käräjäoikeudessa, että kaksoset ovat vanginneet sotilaita ja alokkaita, vartioineet heitä ja kuljettaneet teloituspaikoille. Syyttäjän mukaan toinen veljeksistä on sitten tappanut ampumalla lähietäisyydeltä ainakin 11 vangiksi otettua ja teloituskuopassa maannutta sotilasta. Veljekset pidätettiin joulukuussa 2015. He olivat tulleet Suomeen muutamaa kuukautta aikaisemmin turvapaikanhakijoina.

• Lue lisää: Hovioikeus aloittaa irakilaiskaksosten joukkomurha- ja sotarikosjutun käsittelyn

Tämän vuoden syyskuussa irakilaisveljesten terrorismirikosepäilyjen käsittely oli tarkoitus aloittaa Turun hovioikeudessa, mutta hovioikeus päätti lykätä veljesten syytteiden käsittelyä todistajien kuulemisen aikataulun epävarmuudesta ja puuttuvista Irakin viranomaisten luvista johtuen. Oikeudessa kävi ilmi, ettei puolustuksen todistajia ollut tavoitettu.

Hovioikeus jatkaa kyseisen tapauksen käsittelyä asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan marraskuussa.

Molemmat miehet ovat kiistäneet osallisuutensa joukkomurhaan ja vaatineet kaikkien syytteiden hylkäämistä.

• Lue lisää: Irakilaiskaksosten joukkomurhajuttu karahti kiville hovissa – heimo kielsi naista todistamasta

IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005871488.html

Paluu » Terrorismi