Rekisteröidy

Suomalainen perheenäiti viettää joulua

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


ovi todellisuuteen

Suomalainen perheenäiti viettää joulua

ViestiKirjoittaja ovi todellisuuteen » Ke Joulu 27, 2017 12:58 pm

ILTALEHTI

Perheenäiti joi itsensä sammuneeksi jouluaattona: Väittää hoitajien puhuneen rakennekynsistä ja lapsista ikävään sävyyn

Keskiviikko 27.12.2017 klo 12.23

Ylilääkäri sanoo vastaavien tapausten olevan yleensä väärinkäsityksiä.

Kuva
Nainen väittää joutuneensa pilkatuksi Seinäjoen keskussairaalassa.
(TAISTO HIETAMÄKI)


Reilun parikymppisen eteläpohjalaisnaisen jouluaatto päättyi ikävästi sairaalaan, jossa nainen kertoo tulleensa huonosti kohdelluksi sairaanhoitajien taholta. Nainen väittää hoitajien pilkanneen muun muassa tämän rakennekynsiä ja kertoo näiden puhuneen halventavaan tapaan myös tämän äitiydestä. Nainen on kahden lapsen äiti.

Ilta alkoi naisen kotoa, jossa tämä joi alkoholia.

- Kävin paikallisessa ja lähdin käymään jatkoilla. Sen jälkeen olen sitten jäänyt sinne tielle.

Nainen ei muista mihin aikaan jatkoilla filmi on katkennut.

- Kun ambulanssi on minut hakenut, en muista mitään. Minut on löydetty jäätyneenä tieltä.

Seinäjoelle sairaalaan

Nainen kertoo ohikulkijan soittaneen hänelle ambulanssin ja ensihoitajien toimineen mallikkaasti.

Kadulta löydetty perheenäiti päätettiin viedä Seinäjoen keskussairaalaan.

Siellä kohtelu ei sitten ollutkaan sitä, mitä hoitoalalla itsekin työskentelevä nainen ammattilaisilta toivoisi.

Nainen oli 1,8 promillen humalassa eikä veressä ollut mitään muuta. Pikkuhiljaa hän alkoi tulla tajuihinsa, mutta ei kyennyt vielä reagoimaan ääniin.

- Sairaanhoitajat naureskelivat ja puhuivat vieressä minusta iljettävään sävyyn. Esimerkiksi rakennekynsille he naureskelivat kun laittoivat saturaatiota, että siinäpä on oikein joulukynnet, että kyllä noilla voi raapia.

Lapsista puhuttiin äidin mukaan seuraavasti:

- Tässähän oikein äiti on jouluaattona. Missähän lapset ovat?

- Lapset olivat isänsä luona. Enhän minä nyt menisi juomaan, jos minulla olisivat lapset kotona, hän tuhahtaa.

Nainen sanoo, että ammattilaisten ei pitäisi käyttäytyä näin.

- Vaikka vituttaa, että tulee känninen ihminen, ei sille saa naureskella ainakaan potilaan vieressä. Jos potilaalla on hätä ja hän ei reagoi, niin voi silti kuulla kaiken. Ihmisellä on silti tunteet. Puhu muualla jos ottaa päähän, mutta älä siinä vieressä

"Pitää selvitellä"

Pyhien jälkeen töihin tullut osastonylilääkäri Markku Vaarala ei ole kuullut tapauksesta.

- Pitää asiaa selvittää. Onkohan se potilas ollut tänne päin yhteydessä? Toisen käden tiedon kautta on hankala lähteä asiaa selvittämään. Henkilön itsensä pitäisi olla tänne yhteydessä. Täällä on prosessit miten näitä asioita käsitellään.

Vaaralan mukaan nainen voi tehdä internetissä ilmoituksen saamastaan epäasiallisesta kohtelusta. Sen voi tehdä anonyymisti tai jättää yhteystietonsa, jolloin saa vastineen sairaalan johdolta.

- Siinähän pyydetään ensimmäisenä selvitystä näiltä henkilöiltä, joiden sitten sanotaan käyttäytyneen epäasiallisesti. Ei ole mitenkään harvinaista, että tällaista tulee. Monesti kyseessä voi olla täydellinen väärinkäsitys. Valituksiahan tulee varmasti pari kuukaudessa, että ei ole asiallisesti käsitelty. Se on toinen asia, että selvittelyjen jälkeen voidaan todeta että näin olisi. Pääasiassa ne ovat väärinymmärryksiä.

Jouluaaton ja joulupäivän välinen yö oli vielä hiljainen sairaalassa. Joulupäivän yö vastasi sen sijaan tavanomaista viikonloppuyötä.

- Joulupäivänä on ollut varsin vilkasta arkipäivää tai perjantai-lauantaita vastaava, normaalin viikonlopun meininki. Tahtoo olla runsaasti humalassa olijoita ja tämmöistä.

ALEKSANTERI PIKKARAINEN
aleksanteri.pikkarainen@iltalehti.fi

IL http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017122 ... 7_u0.shtml


Yksinhuoltaja-alkoholistiäidillä on suuri huoli rakennekynsistään (onko ne vinossa tai lohjenneet), suurempi kuin omista lapsista. Lisäksi alkoholistiäiti on loukkaantunut syvästi terveydenhuollon ammattilaisten antamasta palautteesta hänen (1,8 promillea) alkoholinkäytöstä ja vanhemmuudenarvosta > (Pikkuhiljaa äiti alkoi tulla tajuihinsa)

Yksihuoltajaäiti > - Lapset olivat isänsä luona. Enhän minä nyt menisi juomaan, jos minulla olisivat lapset kotona. > se tavallinen selitys.

Vieras

Re: Suomalainen perheenäiti viettää joulua

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 27, 2017 7:24 pm

ILTALEHTI

Humalainen äiti haukkui päivystyksen hoitajat - nyt on hoitajan vuoro puhua: ”Olemme hiljaa ja otamme kaiken paskan niskaan”

Keskiviikko 27.12.2017 klo 17.41

Huorittelua, päälle sylkemistä ja väkivaltaa. Sitä on arki ja pyhä päivystyksessä.

Kolmikymppinen naissairaanhoitaja luki Iltalehden pyynnöstä humalaisen äidin päivystykseen päättyneestä jouluaatosta.

- No noitahan on paljon. Onhan niitä meilläkin tullut joskus silloin tällöin. Samanlaista ne ylilääkärit vastailevat. Emmehän me voi ottaa hirveästi tapauksiin kantaa, koska potilaalla on yksityisyydensuoja. Olemme hiljaa ja otamme kaiken paskan niskaan.

Nainen on työskennellyt suurehkon yliopistosairaalan päivystyksessä viimeiset 7 vuotta ja kaikki mahdollinen alkaa olla nähty. Pyhät vierähtivät nytkin töissä.

- Olin kaikki joulunpyhät töissä, kuten viimeiset seitsemän joulua. Tänä jouluna oli kiireistä. Pääsääntöisesti aatto on rauhallisempi, mutta meillä yliopistosairaalassa on normaalisti joulupäivä ja tapaninpäivä tosi kiireisiä. Ei joulurauhaa ainakaan meillä töissä ole.

Tänään päivystyksestä on tullut jo kolme viestiä, että lisää tekijöitä tarvitaan.

- Potilasmäärä on liian suuri siihen hoitajaresurssiin ja vaikka siihen kuinka kiireapua voidaan hälyttää, aika lailla kaikki vuorot olivat jouluna sellaisia, että lisäkäsiä tarvittiin.

Kynsikommentti asiallinen

Sairaanhoitaja ottaa kantaa myös humalaisen naisen kuulemiin kommentteihin.

Hänen mielestään Seinäjoen kollegat eivät välttämättä ole toimineet asiattomasti, vaikka humalastaan selvinnyt nainen onkin niin kokenut.

Ensinnäkin kommentti humalaisen naisen lapsista kuuluu jopa hoitajien velvollisuuksiin:

- Jos tulee tiedossa oleva vanhempi humalassa, meillä on työhön kuuluva tehtävä heittää se ajatus ilmaan, että missä ne lapset ovat. Hoitaja ei voi tietää ovatko lapset isällä vai missä ja onko kotona vaikka alaikäisiä tai taaperoita yksin. Näitä tulee paljon että joudutaan tekemään lastensuojeluilmoituksia.

Myös rakennekynsiin viitannut kommentti on sairaanhoitajan työn kannalta asiaankuuluva.

- Rakennekynsien läpi ei pysty mittaamaan sitä happisaturaatiota ja silloin pitää miettiä, miten saadaan se luotettava mittaus. Molemmat asiat ovat sellaisia, joilla on merkitystä. Mahdollinen lastensuojeluilmoitus on tärkeä asia ja jos on humalainen, täytyy tietää miten se potilas hengittää.

Huorittelua ja väkivaltaa

Sairaanhoitajan mukaan liian vähän puhutaan siitä, millaista käytöstä he erityisesti päivystyksissä joutuvat osakseen saamaan.

- Aina näissä jutuissa on puolensa ja puolensa. Sekin on vaiettu asia, että paljonko sairaanhoitajat joutuvat sietämään huorittelua, päälle sylkemistä, lyömistä, potkimista tai narkkareita, joilla on teräaseita. Tiedän että on sattunut tilanteita, että on esimerkiksi aseita kuljetettu vartijoiden ohi. Meillähän on hyvät hälytysjärjestelmät, mutta työpaikka on luokiteltu suuren riskin työpaikaksi.

Hän itse on kokenut raapimista, tarttumista ja päälle on syljetty. Uhkaaviakin tilanteita on ollut, mutta niistä hän on päässyt pois.

Kiukkuisimpia asiakkaita ovat naisen mukaan useimmiten he, jotka eivät päivystykseen edes kuuluisi. Kun hoitajat eivät ehdi katsoa ja puhutella jokaista potilasta yksitellen, saa siitä kuulla usein jälkikäteen.

Nainen kertoo sairaanhoitajan näkevän potilaasta jo muutamassa sekunnissa kymmenistä eri merkeistä, onko tällä hengenhätä. Jos vuorossa on 30 potilasta, joista 4 on oikeassa hädässä ja 10 seurattavassa tilassa, on sanomattakin selvää, ettei kaikille riitä huomiota.

- Kun ihmiset vain ymmärtäisivät sen, että meillä pitää olla valmiudet, jos tulee lentokone alas tai bussi ajaa ojaan. Semmoiseen onkin valmiudet, mutta kun siellä on paljon potilasmateriaalia, joka voisi odottaa pyhien ylikin terveyskeskukseen tai työterveyteen. Toki ymmärrän sen, että oma terveys on tärkein, mutta ei nähdä sitä kokonaiskuvaa.

Väsyneenä sattuu

Nainen myöntää, että sairaanhoitajakin voi väsyneenä puhua ohi suunsa, mutta että pääsääntöisesti humalaisetkin asiakkaat hoidetaan asianmukaisella tavalla.

- Ihmisiähän kaikki ovat työssään. Yleensä ne ovat väärinkäsityksiä, jos on hyvin väsynyt ja ylityöllistetty hoitaja ja voimakkaassa humalatilassa oleva potilas. Saattaa päästää ajatuksiaan ulos ja potilas saattaa ottaa kovasti ne itseensä. Humalaiset asiakkaat hoidetaan asianmukaisesti. Heidät kuivitetaan ja pistetään asentoon, että on hyvä hengittää ja peittoa päälle. Se kuuluu siihen työhön.

Kiitosta päivystyksien sairaanhoitajat saavat esimerkiksi sydänkohtauksen kokeneilta tai kolariin joutuneilta, joiden henki on työn ansiosta pelastunut.

- Täytyy olla tietynlainen ajatusmaailma ja stressinsietokyky, että tätä voi tehdä.

ALEKSANTERI PIKKARAINEN
aleksanteri.pikkarainen@iltalehti.fi

IL http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017122 ... 1_u0.shtml


Äitiyspakkaukseen keskiolutta!

Paluu » Media tarjoaa tämän kierroksen - alkoholi ja muut päihteet