Rekisteröidy

Nuorten Ystävät ry - lapsibisnestä ja mieli/väkivaltaa

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


tarkkasilmäinen

Nuorten Ystävät ry - lapsibisnestä ja mieli/väkivaltaa

ViestiKirjoittaja tarkkasilmäinen » To Kesä 20, 2013 1:29 am

Tämä(kin) Nuorten Ystävät ry rakentaa viranomaisdiktatuuria ja lapsibisnestä- keskutelu poistettiin netistä heti Varastettu lapsuus- dokumentin jälkeen, jossa kerrottiin kuinka sijoitettu oli hakattu rammaksi Pohjola- kodissa. Saman paikan laittomasta putkasta valtion valvontaviranomainen löysi hiljattain likaisen nuoren tytön miesten alusvaatteissa. Tässä sensuroitu ketju:

Kansalais- ja lastensuojelujärjestönä esiintyvä liiketoimintakonserni Nuorten Ystävät Oy on vakava uhka perheiden oikeusturvalle ja kansalaisyhteiskunnalle. Nuorten Ystävät ry puuhaa yhdessä mm. Diakonissalaitoksen ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa lastensuojelun edunvalvontahanketta, jossa oman huostaanoton tai viranomaisvirheiden julkisuuteen tuominen olisi syy määrätä lapselle edunvalvoja ja viedä näin vanhempien puheoikeus.

Tavallinen kansalainen törmää Nuorten Ystävät ry:hyn yleensä sen perhekodeista karanneiden nuorten etsintäkuulutuksissa. Liiketoimintakonserni Nuorten Ystävät omistaa mm. seuraavat perhekodit :Jokirinne, Tornio, Tukiporras, Sastamala, Ahorinne, Lapinlahti, Hiekkarinne, Rovaniemi, Kotiporras, Seinäjoki, Kouluharju, Iisalmi
, Mäntyrinne, Kemijärvi
Trappan, Vaasa, 
 Väliporras, Oulu sekä koulukoti Pohjolakodin Muhoksella.
Kertokaa palstalaiset, mikäli teillä on kokemuksia näistä laitoksista!

Ekonomi Marja Irjala, Nuorten Ystävät ryn ex-pääsihteeri esittää blogissaan länsimaiselle demokratialle ja oikeusvaltiolle vieraita ja perheiden oikeusturvan kannalta hyvin huolestuttavia näkemyksiä lastensuojelusta ja sen linjauksista.

Hän mainostaa lasten- ja nuorten suojeluun entistä järeämpiä länsimaisia oikeusperiaatteita loukkaavia viranomaislähtöisiä ja -valtaisia keinoja esim. vanhempien tulonsiirtojen sitomista viranomaistottelevaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaisi esim. toimeentulotuen eväämistä sosiaalityöntekijää tottelemattomalta:
"Tanskassa ryhdyttiin puuttumaan tilanteeseen radikaalein ottein muutama vuosi sitten niin, että vanhempien vastuuta tiukennettiin. Sosiaaliviranomaiset voivat määrätä vanhemmille toimenpiteitä lapsen tilanteen parantamiseksi. Mikäli he eivät niitä toteuta, määrätyt sosiaaliset tulonsiirrot voidaan heiltä evätä."

Marja Irjalan mukaan suurin lasten ongelma ei ole lapsiperheköyhyys, peruspalvelujen tai ennaltaehkäisevän tuen puute vaan vanhempien alkoholinkäyttö, josta hän kehottaa tekemään ilmiantoja:

'Voimassa oleva lastensuojelulaki oikeuttaa myös jokaisen naapurin ja sukulaisen ilmoittamaan päihdeperheiden lasten pahasta olosta kunnan sosiaalitoimelle. Ilmoituksia tulee pieniinkin kuntiin nyt runsaasti. Tämä kehitys jatkukoon."

Marja Irjala pohtii onko lapsen paikka lastensuojelun sijaishuollon perhe- vai laitoshoidossa. Sijaisbisneksen edustajana hänen mieleensä ei tule, että lapsen paikka on omassa kodissa omien läheisten kanssa ja että palvelut voisi tuoda sinnekin.

Marja Irjala samoin kuin Nuorten Ystävät ry vaikuttaa valistumattomalta keskiluokkaiselta moralistisen riskipoliittisen hallinnan ja viranomaismielivallan kannattajalta, johon kaikkien lapsiperheiden kannattaa suhtautua varauksella. Veronmaksajien varoilla synnytetään valtavat epäilyttäviksi leimattujen suomalaisperheiden ja -lasten eristämisen, valvonnan ja varastoinnin markkinat, joiden laatua tai laillisuutta ei valvo kukaan.

http://www.nuorten-yst.fi/konserni
http://www.nuorten-yst.fi/index.php?1524
http://www.nuorten-yst.fi/palvelut/last ... topalvelut
http://www.nuorten-yst.fi/index.php?2427&entry=7

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » To Kesä 20, 2013 8:51 am


Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Su Marras 03, 2013 6:45 pm

Olin vankina Muhoksen pakkotyö lapsivankilassa 60 luvulla. Kidutus oli julmaa, lapsiorjuutta työtä 6 päivää viikossa,nyrkeillä ja lyömäaseilla hakkaamista,raippaa,putkaa jopa yli 2vuotta,vanginpuku otettiin käyttöön, kävelyä 2 kk iltapimeällä joka-ilta,ilmoittautumista 1tunninvälein,sivilivaatteet ja kengät ryöstettiin,paketit ja kanttiiniostokset ryöstettiin,kirjesensuuri,jaettiin perättömiä todistuksia ammattiopiskelusta,ei saanut riittävästi unta,koska yöllä ei ollut valvontaa oli sadismia väkivaltaa ja raiskauksia. Lapsilla oli jatkuva stressi kaikesta väkivallasta ja sadismista. Myös meillä pakkotyö lapsivangeilla oli määräämätön tuomio jopa yli 10 vuotta. Tämä lapsivankila tarvitsi ilmaista orjatyövoimaa joten heitä ei päästetty vähällä pois. Lapsiorjien työsuojelua ei ollut ollenkaan, heidät oli jotenkin tarkoitus hävittää pois. Olen seurannut näitten lapsivankien elämäntaivalta ja todennut, että osa näistä lapsista kuoli muutamassa vuodessa osa sairastui ja heti poispäästyä laitoksesta jäi työkyvyttömyyseläkkeelle.Tämä oli lapsibisnestä jota harjoitettiin Suomessa

Vieras

koulukodit

ViestiKirjoittaja Vieras » To Loka 23, 2014 4:14 pm

Nämä koulukodit olivat 50-60 luvulla todellisuudessa lapsivankiloita ja keskitysleirejä joissa harjoitettiin lapsiorjuutta ja rodunjalostusta.
Monet sairastuivat ja osa kuoli.

Vieras

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Heinä 07, 2015 11:20 am

Oli yleistä, että 50-60 luvulla näiden lapsiorjien keskitysleirivankien äidit steriloitiin.

Täyttä p**kaa

Re: Nuorten Ystävät ry - lapsibisnestä ja mieli/väkivaltaa

ViestiKirjoittaja Täyttä p**kaa » Ti Loka 17, 2017 11:04 am

Neljä vuotta on ollut meillä NY:n sijaisperhe, tukiperhe ja perhetyö.
Nyt vasta saimme tietää (sossusta vaatimiemme!) papereiden kautta että he kaikki ovat talossamme havainneet oudon tuoksun jota ovat epäilleet kosteudeksi tai homeeksi!
Eikä ikinä sanaakaa keltää heistä meille..
Välittävää väkiä..

Ja tälläästen kans pakko tehdä yhteistyötä

puoskarointia

Irma Moilanen ja koulupelko

ViestiKirjoittaja puoskarointia » Ti Joulu 05, 2017 7:31 am

Nuorten ystävien Irma Moilasen koulupelko-diagnoosi koulukiusattujen huostien ja mielisairaalakyydistysten verukeLastensuojelun (ja sosiaalitoimen & terveydenhuollon) suurten kustannusten tasausjärjestelmä oli tapa kustantaa poikkeuksellisen suuria kustannuksia, joita kunnissa syntyi esim. lasten sijoittamisesta laitoksiin ja pakkohoitoon psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle.

Homma pyöri niin, että esim. kouluissa pahoinpideltyjen lasten "ongelmat" lääketieteellistettiin ja ylidiagnosoitiin, jolloin perusteet suurten kustannusten tasausjärjestelmän mukaisiin ylimääräisiin, korotettuihin valtionosuuksiin olivat paperilla olemassa.

Nuorten ystävät ry:n Irma Moilasen koulupelko-diagnoosi ja hoito- ohje huostien ja mielisairaaloihin kyyditysten verukkeena


Lastenpsykiatriassa silloin vahvasti vaikuttaneen Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatri Irma Moilasen kirjoittama hoito-ohje koulupelkoon on julkaistu kirjassa "Lastenpsykiatria”.
Se kirja on edelleenkin lastenpsykiatrian oppikirjana yliopistoissa. Koulupelko on hieman siistitty ja koulupelkoisen lapsen pakkohoito-ohje on kirjan tekstissä nykyisin piilotetummin kuin aiemmin.

Etenkin 90-luvulla koulussa kaltoin kohdeltujen lasten diagnoosina käytettiin psyykediagnoosia F93.0 – Koulupelko.

Lastenpsykiatri Irma Moilasen lastenpsykiatrian oppikirjaan kirjoittaman ohjeen mukaan tautiin nimeltä koulupelko ( synonyymit eroahdistushäiriö, separaatio-ongelma ) on vain yksi hyvä hoitotapa: lapsen huostaanotto ja sijoittaminen lastenpsykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle, jossa lapsi harjoittelee olemaan erossa isästään ja äidistään.


Koulukiusatun lapsen hoito lastenpsykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla silloin, kun diagnoosiksi oli asetettu F93.0, kesti yleensä vähintäänkin vuoden.

Itselleen tai muille vaarallisia koulua koulukiusaamisen vuoksi pelkäävät lapset eivät olleet. Se tarkoittaa, että ainoaa pätevää ja laillista mielenterveyslain mukaista syytä lapsen pakkohoitoon ei ollut.

Lasten vanhemmat harhautettiin, kiristettiin ja uhkailtiin allekirjoittamaan paperi, jonka mukaan lapsi oli vanhempien omasta yksinomaisesta vaatimuksesta pakkohoidossa psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla.
Sillä asiapaperilla vanhemmat menettivät kanteluoikeutensa lapsensa perusteettomasta pakkohoidosta ”hullujen huoneella”.


Näitä lapsia järjestin työkseni pois ”hullujen huoneelta”, koska missään tapauksessa nämä lapset eivät sinne kuuluneet. Heidän suurin hätänsä oli jatkuva epäoikeudenmukainen kohtelu.
Pelkkä tippa oikeudenmukaisuutta hoiti heitä paremmin kuin vuosien terapia.
Oikeudenmukaisen kohtelun järjestäminen heille oli etenkin 90-luvulla päätyötäni.

Kunta sai yhdestä psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle koulun maineen säilyttämisen vuoksi piilotetusta lapsesta vähintään 1.200.000 markkaa vuodessa. Summa tulee laskelmasta 365 kertaa keskimääräinen hoitopäivän hinta niissä laitoksissa.
Jos lapsi oli ”tutkimusjaksolla”, päivähinta saattoi olla mitä tahansa enemmän kuin normaali keski-arvohinta.

Korjaus ICD- luokitukseen vaikeutti kiusattujen kyyditsemisiä mielisairaaloihin


Tein asiaa julkiseksi monilla koulu-, opetus-, terveys-, lasten- ja sosiaalialan messuilla ja Tallinnassa pidetyillä lastenmessuilla.

Maaliskuussa 1999 julkaistuun Kansainvälisen tautiluokituksen ICD-10:n suomalaiseen versioon oli tehty korjaus sille sivulle, jolla diagnoosin F93.0 diagnostiset kriteerit julkaistiin.

Elämäntyöni mahtuu sulkuihin lisätyn muutostekstin kuuteen piskuiseen sanaan:
(ei siis pelkää esim. tapahtumia koulussa)

Taudin koko kriteeri n:ro 3, johon lisäys kirjattiin, kuului näin: Alituinen vastahakoisuus lähteä kouluun tai kieltäytyminen kouluun menosta, koska pelkää eroa läheisistä (ei siis pelkää esim. tapahtumia koulussa).

Kirjan II-osan korjattu sivu on muuttanut kiusattujen lasten asemaa Suomen kouluissa enemmän kuin mikään muu yksittäinen tapahtuma.

Se ICD-10:n painos teki koulukiusatun lapsen sulkemisen hullujen huoneelle suorastaan rikolliseksi.

Rehtorin ja koulun maineen pelastaminen piilottamalla koulukiusatut lapset psykiatriseen sairaalaan vaikeutui ja väheni.

Eroahdistushäiriö-separaatio-ongelma on erittäin harvinainen häiriö. Kun sen synonyymiksi ja pääasialliseksi käännökseksi Suomessa lisättiin vastoin kansainvälistä käytäntöä sana ”koulupelko”, niin taudista tuli yllättäen erittäin yleinen.

Koulupelkodiagnoosi oli kunnan tuottoisin ase varsin pitkään. Sillä tuhottiin lapsia erittäin suunnitelmallisesti ja hävyttömästi, mutta se ei tahtia hidastanut.
Tosin tämä sivunnee sitä seikkaa, että sairaaloihin suljettiin pääasiassa köyhien perheiden lapsia ja ei juuri koskaan vaikutusvaltaisten perheiden lapsia.

Lastenpsykiatriseen sairaalaan suljettu yksi lapsi toi pelkästään hoitopäivän keskimäärähinnoin laskettuna vähintään 1.200.000 markkaa vuodessa kuntaan. Suuri osa siitä oli suurten kustannusten tasausjärjestelmän kautta maksettuja ylimääräisiä, korotettuja valtionosuuksia.

Paikallinen talous janosi näitä rahoja. Samoin janosi kunta, jolle valtionosuuksista pyörähti verotuloja moneen kertaan, kun raha alkoi kiertää paikallistaloudessa. Se oli hyväkatteista tienestiä kaikille asiassa rahan kanssa tekemisiin joutuville.

Koulupelkodiagnoosilla ei todellisuudessa ollut mitään yhteyttä separaatio-ongelmaan eli eroahdistushäiriöön, jota alun perin tarkoitettiin diagnoosilla F93.0.

Koulupelko ei myöskään sisälly muiden maiden ICD-10:n diagnooseihin synonyymina eroahdistukselle.

Suomi tarvitsi perisuomalaisen diagnoosin koulussa pahoinpideltyjen lasten eliminoimiseksi yhteiskunnasta niin, että he eivät pääse pilaamaan koulun ja pitäjän mainetta.


Diagnoosin mielettömyys tulee ymmärrettäväksi vuonna 1999 tehdyn ”taudin” diagnostisen kriteerin selkokielisen tulkinnan kautta: koulupelkoa ei ole olemassa eikä sitä diagnoosia saa käyttää, jos koulussa on jotain todellisia pelon aiheita.

Kiusatut lapset eivät vain uskaltaneet pelkäämättä mennä kouluun, jossa saivat jokseenkin joka päivä joko konkreettisen fyysisesti tai sitten henkisesti turpiinsa. Se on ihan muuta, kuin eroahdistushäiriö, eli sairaalloinen kiintyminen isään, äitiin ja heidän poissa ollessaan kiintyminen kodin seiniin.


Vanhempien seksuaalielämä lapsen koulukiusaamisen syynä


Irma Moilanen toi lastenpsykiatriaan , opettajakoulutukseen ja lastensuojeluun mielestäni kovin kaukaa haetun mutta laajalle levinneen tulkinnan koulukiusaamisen syistä.
Siihen tulkintaan tuskin pystyy muu kuin ammattilainen, mutta sen soveltaminen levisi pian eteläisimpään Suomeen asti.

Moilasen mukaan koulukiusaaminen johtuu siitä, että kiusatun lapsen isän ja äidin seksielämä ei suju mikä heijastuu heidän lapseensa, joka siksi "vetää puoleensa" väkivaltaa.

Yhden koulukiusatun lapsen vanhemmat olivat opiskelutovereitani 70-luvulla. Heiltä sain todisteet siitä, millaista jyräämistä isän ja äidin seksielämällä koulussa pahoinpidellyn lapsen ja hänen vanhempiensa ”terapia” Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrisella osastolla oli.

Osastolla oli ruodittu Moilasen johdolla heidän seksielämäänsä ja arvailtu siihen liittyvien seikkojen selittävän heidän lapsensa pahoinpitelyt koulussa.
Kiusaamisen syy on kotona isän ja äidin sängyssä, ja siksi lapsi vetää siksi puoleensa ikätovereidensa väkivaltaa koulussa, oli tämän lääketieteen auktoriteetin oletus koulukiusaamisen syistä ja seurauksista.

Sama teoria elää ja voi paksusti yhä edelleenkin, mutta ei ihan yhtä karkeassa muodossa.

Yhä edelleen koulukiusaamisen ratkaisumallien pääsääntö kiertää sitä ympyrää, että syyt kiusaamiseen löytyvät kiusaamisen uhrin kotoa.

Kiusaajaa ei saa edes sanoa kiusaajaksi, mutta uhrin kodin ja uhrin vanhemmat koulun väki ja ammattiauttajat oppilashuoltoryhmissä häpäisevät sujuvasti toinen toistaan karkeammalla tavalla.


Kiireellisestä sijoituksesta tuli uusi mielivallan väline

Kun suurten kustannusten valtionosuusjärjestelmä suljettiin, kouluilla tuli hätä käteen: miten nyt sitten lapset , isät ja äidit saadaan vaikenemaan koulukiusaamisista?

Piti löytää yhtä hyvän katteen tuova ratkaisumalli kuin suurten kustannusten tasausjärjestelmä.

Tilalle otettiin kiireelliset sijoitukset heti vuonna 2006.

Kiireelliseen sijoitukseen ei valtuutuksia tarvitse sosiaalivirkailijan hakea, ja ennen kaikkea todisteita kiireellisen sijoituksen perusteluiksi ei tarvita.

On aivan kunkin lastensuojeluvirkailijan omasta subjektiivisesta tahdosta, moraalista ja ymmärryksestä kiinni, milloin hän pääsee sanomaan ja kirjaamaan, että ”minulla on huoli”. Muuta ei kiireellisen sijoituksen perusteluiksi tarvita, eikä huolenaiheiden toteennäyttämistä, edes henkilökohtaisen näkemyksen yksilöivää selitystä asiaan tarvita.

Jos myöhemmin huostaanoton jo tapahduttua kysyy perusteluja perheeseen ja erityisesti lapseen kohdistetulle pakkotoimipäätökselle, niin vastausta ei saa. ”Ei nyt palata vanhoihin asioihin”, on vastaus ollut jo useamman kerran.

Sama sosiaalityöntekijä, 99-prosenttisesti aina täti, vaatii että perheen on saatava elämänsä järjestykseen, ennen kuin lapset voidaan palauttaa.

Kysymykseen mikä ei ole järjestyksessä ja miltä osin perheen elämä pitää saada järjestykseen ei vastata.

Tämmöistä touhuilua olen katsellut lukuisissa huostaanottoihin liittyvissä kokouksissa asiakkaitteni tukihenkilönä. Surkeimmat esitykset ovat Porista ja Kankaanpäästä ja niiden vastuualueilta.

Esko Leipälä


Lokakuun Liike huomauttaa, että lastensuojelutyötä tehdään yhä pääosin psykoanalyyttisiin vääriksi todistettuihin oppeihin ( esim. uskomus repressoituneesta muistista) tukeutuen ja myös psykiatrian teorioita tahallisesti väärinymmärtäen ja - käyttäen kuten koulupelko-diagnoosi osoittaa.

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan " on merkillistä, kuinka sitkeästi eräät freudilaisuuden ideat ovat säilyneet".

Lokakuun liike kehottaakin AVIa, Valviraa ja kansalaisia kiinnittämään huomiota Nuorten ystävien , Oulun lastensuojelun ja Traumaterapiakeskuksen nykyisiin sijaishuollon asiakashankintaan fabrikoituihin häiriöluokituksiin.

Valviran tulee välittömästi tutkia Oulun ensi- ja turvakodin, Oulun yliopiston, Traumaterapiakeskuksen, Pelastakaa Lapset ry:n ja Viola ry:n traumaterapiakoulutukset.

Mikä osuus sijaishuollon edunvalvontaan muokatulla traumaterapiamarkkinoinnilla on ensi- ja turvakotien ja Oulun lastensuojelun epätieteellisiin työmenetelmiin ja niiden aiheuttamiin oikeusturvaongelmiin?


Psykologiliitto, onko oletettujen tukahdutettujen traumojen terapoiminen asiallista praktiikkaa ja kuinka paljon sitä harjoitetaan sijaishuollossa tällä hetkellä?
Kuinka paljon esim. DID-diagnoosit ovat lisääntyneet ja mikä on niiden suhde lastensuojelulaitoksissa yleistyneisiin traumaterapiakoulutuksiin?
Miksi akateemisestikin koulutetut psykoterapeutit omaksuvat lastensuojelun epätieteellisiä uskomuksia traumoista?


Pyydämme Psykologiliittoa ja Valviraa tutkimaan myös traumapsykoterapiapalvelu Sarastuksen, Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskuksen ja Traumaterapiakeskuksen vv 2015-2019 Oulussa järjestämän keho- orientoituneen traumapsykoterapeuttikoulutuksen ohjeidenmukaisuuden ja tieteellisen pätevyyden.

Puoskarointi ei ole menneisyyttä, vaan nykyisyyttä ja myös tulevaisuutta, ellei siihen puututa.Lue myös:

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... ehittajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... kkomisesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... iusatuille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... kokielella
http://www.lokakuunliike.com/maria-syva ... ykokielest
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... n-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/raili-miet ... taanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... n-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... rikadeille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln- ... keuttajana
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln- ... huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... nkaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... lutuksesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... siin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... siin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... ostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... -rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... abrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... lulausunto

oikeusturvaongelmia

Oikeusturvaongelmia perheille

ViestiKirjoittaja oikeusturvaongelmia » Ti Joulu 05, 2017 7:37 am

Nuorten Ystävät perheiden oikeusturvaongelmien kehittäjänä

Pahamaineisesta Pohjolakodistaan tunnettu Nuorten Ystävät ry on ollut kehittämässä ja juurruttamassa Suomeen perheiden oikeusturvaongelmiksi muodostuneita lastensuojelun "tukimuotoja": perhetyötä, perhekuntoutusta ja traumaterapiaa.

Suomessa perhe- ja sosiaalityön taustaideologia on yleensä virheellisiin oletuksiin ja syrjäyttäviin ennakkoluuloihin perustuva psykoanalyysi, jonka traumaolettama, vuorovaikutushäiriöolettama ja olettama ongelmien ylisukupolvisesta periytymisestä löytyvät myös Nuorten Ystävät ry:n hoitofilosofiasta ja toimintakäytännöistä.

Nuorten Ystävät ry:n Pohjolakodissa henkilökunnan toistuvien pahoinpitelyiden kohteeksi joutunut Toni Mäkinen kertoo kuinka henkilökunta sai kunnianosoituksia hyvästä työstään huostaanotettujen lasten hyväksi.


–Muistan, kun poikakodin johtajaa tultiin palkitsemaan Muhokselle. Minut laitettiin siksi aikaa putkaan, jotten kertoisi, millainen johtaja oikeasti oli, Mäkinen muistelee.

Osa Mäkistä pahoinpidelleistä työntekijöistä jatkaa edelleen työtä lastensuojelun parissa.
Mäkinen yritti kertoa kaltoinkohtelustaan muulle henkilökunnalle ja sosiaalitoimiston viranomaisille, mutta asiaan ei puututtu. –Siellä sanottiin vain, että sellaista ei voi tapahtua. Kukaan ei välittänyt eikä tänä päivänäkään tapahtuneiden juttujen perusteella voida sanoa, että välitettäisiin.

Perhetyö ja -kuntoutus ovat sijaishuollon osia- ei vaihtoehtoja sijaishuollolle


Mirja Korkiakankaan lisensiaattityö valottaa Nuorten Ystävät ry:n osuutta ja toimintaa perheiden oikeusturvariskeiksi muodostuneiden pakkopalvelujen ja valvontamuotojen kehittäjänä.

Tutkimus osoittaa kuinka perhetyö ja perhekuntoutus eivät ole koskaan olleet mitään vaihtoehtoja sijaishuollolle vaan alusta asti sijaishuoltoon kiinnittynyttä, siihen johtavaa ja sitä vahvistavaa toimintaa ( Korkiakangas, 2005, 6).
SOS- lapsikylän sosiaalityöntekijä Sonja Vanhanen kiteyttää perhetyön tarkoituksen: "Meillä Suomessa perhetyö voi ja sen toivotaan olevan osa sijaishuoltoa, mutta Espanjassa lapsen sijoitus on vain yksi osa perheelle tarjottujen palveluiden kokonaisuutta, jonka tavoitteena on palauttaa perhe yhtenäiseksi. Olisiko meidänkin mahdollista nähdä sijaishuolto osana perhetyötä sen sijaan että näemme perhetyön osana sijaishuoltoa?

Korkiakankaan tutkimuksen mukaan perhetyön alku oli Nuorten ystävien Lapsi Lapissa- projektissa, jonka tarkoitus oli, ettei lapsia tarvitsisi sijoittaa Lapin läänin ulkopuolelle sijaishuoltopaikkojen puuttumisen takia (Korkiakangas, 2005, 6-7).

Projektin aikana Nuorten Ystävät perusti kolme perhekotia. Lastensuojelun avohuollon tukitoiminnot linkittyivät perhekoteihin heti perustamisvaiheessa. Nuorten Ystävät ry Pohjolakodissa perustuslain vastaiseksi pakkohoidoksi kutsuttua perhekuntoutusta on kehitetty 1970- luvulta lähtien ja siihen liittyi perhetyö ja -terapia.

​Perhetyön terapeuttiseksi orientaatioksi vahvistetaan tutkimuksessakin psykodynaaminen eli psykoanalyyttinen orientaatio (mt., 68), joka perustuu Freudin virheellisiksi todettuihin oletuksiin .


Pohjolakodin ensimmäinen perhekoti avattiin 1974 ja kymmenessä vuodessa koulukoti muutettiin perhekotimallin mukaiseksi. Perhekuntoutus ja perhetyö jäivät pysyviksi toimintatavoiksi myös projektin jälkeen perhekotiyksiköiden rinnalle.

Korkiakankaan mukaan perhetyö erosi alusta asti kotiavusta. Se syntyi skitsofreniaperheiden avuksi ja kehittyi tehostetun lastensuojelullisen perhetyön pohjalta lastensuojelua tukevaksi työmuodoksi (mt.,18) eikä siihen liitetty perheiden kaipaamaa kotiapua.

Tutkimuksessa lastensuojelun toimintatapojen väitetään muuttuneen aikojen saatossa pehmeämmiksi. Kun aiemmin hyökkäyksen perheeseen käynnisti lastensuojeluilmoitus, aineistossa perhetyön käynnistymiseen riitti sosiaalityön huoli (mt.,39- 42).

Kaikki haastateltavat perheet olivat yksimielisiä siitä, ettei asiakkaiden valinnanvapaus perhetyön aloittamisessa toteutunut. Perhetyön asiakkaat mainitsivat vapaaehtoisen pakon ” eivät ne olisi kuitenkaan jättäneet rauhaan” ( mt., 47, 87).

Tutkimukseen haastateltu perhetyöntekijä itsekin kuvaa selvitystyötään osuvasti käsitteellä "sosiaalitoimen kätyri "
( s. 59). Selvitystä tarvittiin huostaanoton kriteereiden varmistamiseen.

Perhetyössä käytettiin ja käytetään väärin huolen vyöhykkeitä

Tutkimuksessa perhetyöntekijät puhuvat perhetyöstä harmaan alueen perheiden kartoituksena.(s. 38)
Harmaa alue kuvastaa sijoittumista keskialueelle huolen vyöhykkeissä, jossa ensimmäisessä valkoisessa osassa lapsesta ei ole huolta ja kahdeksannessa mustassa osassa lapsi on otettu huostaan.

Harmaan alueen perheistä puhuminen paljastaa, että perhetyöntekijät ovat ymmärtäneet ja käyttäneet huolen vyöhykkeitä väärin, mutta tutkija ei tunnu edes huomaavan tätä.


Huolen vyöhykkeiden kehittäjä Tom Arnkil on itse korostanut, ettei huolen vyöhykkeitä saa käyttää lainvastaisesti perheiden luokitteluun vaan ainoastaan työntekijän oman huolen reflektointiin. Arnkil yrittikin korjata välineensä laajalle levinnyttä väärinkäyttöä 2009 ilmestyneellä artikkelillaan ja Älkää leimatko lapsia huolen vyöhykkeillä- vetoomuksellaan, joka ei tunnu tuottaneen toivottua tulosta.

Aineiston neljästä perheestä otettiin huostaan peräti kolme lasta. Perhetyö tuntuu ottaneen tehtäväkseen paljastaa ja todistaa harmaan alueen perheeksi oletettu perhe mustaksi eli huostaanottoa tarvitsevaksi.

Kritiikistä ja vetoomuksista huolimatta lastensuojelutoimijat eivät tunnu muuttavan asenteitaan tai vääriä työtapojaan. Kritisoidut käsitteet vain vaihdetaan toisiin esim. varhaisesta puuttumisesta puhutaan varhaisena tukena ja ylisukupolvisesta periytymisestä ylisukupolvisena siirtymisenä.

Sosiaalitieteissä tyypillinen tutkimusaineistojen tuhoaminen takaa sen, ettei riippumaton tutkija pääse tarkastamaan alkuperäisestä aineistosta vedettyjen havaintojen ja johtopäätösten oikeellisuutta.

Tutkimukseen haastatellun sosiaalityöntekijän pohdinta paljastaa miksi perhetyölle on vaikea löytää tavoitteita ja miksi sitä tehdään perheiden toiveet ja tarpeet ohittaen:
”Minä itsekin miellän, että kontrolli on tukea. Nämä lastensuojeluperheet voivat sanoa sitä kontrolliksi, mutta kun ne kerta kaikkiaan tarvii sen” ( mt., 83).

Lastensuojelupäättäjien ja - rahoittajien olisi korkea aika lopettaa puolueettomiksi lastensuojelujärjestöiksi tekeytyvien sijaishuollon piiloyritysten korporatistinen eturyhmätalous ja psykoanalyyttinen hoitomafia, joka estää asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden työmenetelmien käyttöönoton. Rahoituksen ehdoksi tulisi alkaa vaatia isoilla satunnaisotannoilla toteutettuja asiakaskyselyjä ja tulosvastuuta.

Epätieteelliset teoriat oikeuttavat huonot käytännöt ja perheiden kyykytyksen


Psykoanalyysin virheelliseksi todettuun näkemykseen muistista perustuva traumaterapia on lastensuojelujärjestöissä kovassa nosteessa. Psykoanalyysin ja traumaterapian käsitteistöllä puhuvat ja kirjoittavat mm. Ensi- ja turvakotien liitto, Pelastakaa Lapset ry, Nuorten Ystävät ry, Diakonissalaitos ry ja Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL). Nuorten Ystävät ry:n pääsihteeri Arja Sutela toimii jopa Traumaterapiakeskus ry:n puheenjohtajana.

Traumaterapiakeskus ry:n edeltäjät, Kriisikonsultointi- ja koulutuskeskus ja Traumaterapiakeskus olivat Oulun ensi- ja turvakoti ry:n yhteistyössä Oulun Seudun Mielenterveysseura ry:n, Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry:n, Suomen Punaisen Ristin Oulun piiri ry:n ja Oulun kaupungin kanssa toteuttamia projekteja, joita hallinnoi niinikään Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajana toiminut Arja Sutela.

Monet traumaterapian innoittamat lastensuojelulaitokset kouluttavat henkilökuntaansa havaitsemaan dissosiaation oireita ja tarjoilevat sijoitetuille keho-, regressio- ja traumaterapioita, joiden on todettu aiheuttavan helposti hyväksikäytön valemuistoja, jotka ovat yhtä traumatisoivia kuin todelliset.


Oulussa traumaterapian kiistanalaiset ja epätieteelliset opit ovat levinneet yliopistoon asti. Traumapsykoterapiapalvelu Sarastus järjestää yhteistyössä Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskuksen sekä Traumaterapiakeskuksen kanssa traumapsykoterapeuttikoulutuksen (keho-orientoitunut) vv 2015-2019 Oulussa.

Traumaterapia kuten muutkin psykoanalyyttiset opit lähtevät vääräksi todistetusta repressoituneen muistin olettamasta ja luulosta, että lapsen oireilun taustalla on aina jokin lapsuudenperheen salattu ja seksuaalinen trauma, jonka vain asiantuntija osaa kaivaa esiin. Näkemys vähättelee lastensuojelussa ja sijaishuollossa esiintyvää väkivaltaa ja tuottaa vanhemmille paljon virheellisiä kaltoinkohtelusyytöksiä ja oikeusmurhia.
Dissosiaatiohäiriöstä onkin tullut lottovoitto lastensuojelulaitoksille.

Onko oululaisten päättäjien monivuotinen altistuminen Nuorten Ystävät ry:n lobbaamalle psykoanalyysiin perustuvalle traumaterapeuttiselle jargonille yhteydessä siihen, että Oulun sosiaalityöntekijät ovat saaneet huostaanotto-hakemuksiaan läpi piiloisiin traumoihin vetoamalla kuten Kurhelan poikien tapauksessa:” Lasten isä on mahdollisesti kurittanut perheen lapsia fyysisesti ja hallitsee heitä pelolla. Vaikka isä ei käyttäisikään väkivaltaa, väkivallan uhka on jossain muodossa olemassa lasten mielessä”?

Kritiikkiä "hoidoista" esittänyt Nuorten Ystävien terveydenhoitaja sai potkut

Nuorten Ystävien koulukoti on saanut sakkotuomion vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta suljettuaan nuoren alushoususillaan betoniputkaan lähes vuorokaudeksi. Betoniputkaan sulkemista käsitteli ensiksi 45 minuuttia -ohjelma. Kristan tarina on julkaistu kokonaan Hukassa huostassa –tietokirjassa ja sittemmin artikkelina Etelä-Suomen Sanomien artikkelissa.

Nuorten Ystävät ry:n Muhoksella sijaitseva koulukoti mainostaa nettisivuillaan tarjoavansa sijoitetuille nuorille ”kokonaisvaltaista huolenpitoa turvallisten aikuisten tukemina”. Hukassa huostassa –tietokirjassa Krista kertoo, että hänelle Pohjolakoti oli "maanpäällinen helvetti".

Tietokirjan mukaan Kristan terveydenhoitaja ymmärsi Kristaa ja auttoi häntä. Terveydenhoitaja tuli oitis tapaamaan potilastaan kuultuaan tämän olevan putkassa. Juridiset seikat estävät Kristan putkarangaistuksen muistavaa, tuolloin Nuorten Ystävissä työskennellyttä terveydenhoitajaa kertomasta asioista kovin syvällisesti, sillä hän allekirjoitti työsuhteen alussa salassapitosopimuksen. Terveydenhuollon ammattilaisena hän oli todella ihmeissään nähdessään, mitä Muhoksen koulukodissa tapahtui.

– Lääkitystä käytettiin paljon nuorten hoidossa. Sain usein kritiikkiä puuttuessani rangaistuksiin ja kaikkiin omituisiin hoitokäytäntöihin.


Terveydenhoitajan työsuhde purettiin laittomasti koeaikana. Hän hoiti työnsä asiallisesti, mutta häntä ei koettu "sopivaksi työntekijäksi". Työnantaja ei pitänyt esimerkiksi terveydenhoitajan vaatimuksesta tutkituttaa kaikki laitoksessa tehtävät, vääriä tuloksia antaneet huumetestit.

Työnantajan mielestä terveydenhoitajan olisi pitänyt korjata terveydenhuollon kirjauksiaan liittyen Kristan putkatapahtumaan. Työnantaja vaati, ettei kirjauksissa mainittaisi Kristan olleen putkassa, vaan "rauhoittumishuoneessa".


– Putkan olemassaolo salattiin ulkopuolisilta, eikä sillä haluttu herättää sosiaalityöntekijöiden huomiota. Eihän sinne aluksi meinattu päästää edes 45 minuuttia –ohjelman toimittajia.

Aluehallintovirasto puuttui Pohjolakodin olosuhteisiin ohjelman jälkeen, kun kamerat olivat kuvanneet putkaa ja siellä ollutta vessanpönttöä, jossa nuori joutui asioimaan valvontakameroiden alla, terveydenhoitaja kertoo. Hän huomasi, että lapsia ja nuoria haluttiin pitää sijoitettuna.

– Nuorten Ystävien hallitukseen kuulunut lääkäri on itse pitänyt vastaanottoa ja näin ollen mahdollisesti pystynyt vaikuttamaan nuorten sijoitusten kestoon.


Terveydenhoitaja myöntää perhekotien tekevän toki hyvää työtä noin yleisesti, mutta Muhoksen koulukoti ”oli pahempi kuin vankila”.

– Suljetut tyttöjen ja poikien osastot eivät kaikelta osin kestäisi julkisuutta. Pelkkä nimi "Nuorten Ystävät" ohjaa pahasti harhaan.

Lue myös:
TALOUS I: Lastensuojelu työllistää paljon enemmän kuin poliisi
TALOUS II: Lastensuojelujärjestöt bisneksen syrjässä
TALOUS III: Vanhemmuudenarviointi kasvavana bisneksenä
TALOUS V: Uushuutolaisuusverkostoissa "piiri suuri pyörii" -
Anu Suomelan kirje: "Onko Suomi oikeusvaltio?"

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... ayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... kkomisesta
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarin ... tenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/maria-syva ... lun-imagoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset ... tehtavissa

Toimittaja Mikko Niskasaari kuvaa hyvin suomalaista syyttäjälaitosta, jossa kunnia ja oikeusturva on varattu vain merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa oleville esim. lastensuojeluvaikuttajille, vaikka nämä olisivat syyllistyneet perättömien pedofiliasyytteiden tehtailuun: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/237

Paluu » Yhdistykset, liitot ja muu järjestötoiminta