Rekisteröidy

Nuoret miehet ja naiset saavat lapsia ennätysvähän

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


Ari O Savolainen

Nuoret miehet ja naiset saavat lapsia ennätysvähän

ViestiKirjoittaja Ari O Savolainen » Ti Huhti 10, 2018 7:11 am

ILTASANOMAT

Nuoret miehet ja naiset saavat lapsia ennätysvähän – Petteri Orpo huolestui: ”Eiväthän he edes kohtaa”

Kuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo on huolissaan, koska nuorten miesten ja naisten maailmat eriytyvät:
yhä useampi nuori mies syrjäytyy, ja samanaikaisesti yhä useampi nuori nainen menestyy.
Kuvituskuva.
(KUVA: Colourbox, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)

Julkaistu: 9.4.2018


”Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo ”huolensa nuorista miehistä kasvavan”.

Valtiovarainministeri Orpon huoli johtuu siitä, että suomalaiset nuoret miehet ja nuoret naiset eivät enää kohtaa toisiaan, mikä näkyy syntyvyystilastoissa lapsikatona. He eivät kohtaa, koska heidän maailmansa eriytyvät: yhä useampi nuori mies syrjäytyy, yhä useampi nuori nainen menestyy ja katoaa nuorten miesten silmistä yliopistoon.

Suomessa kuollaan nyt enemmän kuin synnytään, mitä ei ole tapahtunut sitten sotavuosien 1918 ja 1940.

”Ongelma on suuri, niin henkilökohtaisella tasolla kuin yhteiskunnankin kannalta”, Orpo kirjoitti Facebook-sivullaan maanantaina aamupäivällä.

Orpo on kiinnittänyt huomiota siihen, että parhaassa perheenperustamisiässä olevien eli 25–34 -vuotiaiden miesten työllisyysaste on 2000-luvulla heikentynyt samaa tahtia kuin syntyvyys Suomessa.

Syrjäytyminen ja yksin jääminen on tragedia, johon on puututtava entistä päättäväisemmin.

Ajankohtaisen innoituksensa huoleensa Orpo oli saanut Helsingin Sanomien artikkelista, jonka hän linkitti mukaan kirjoitukseensa. Artikkelissa oli haastateltu Orpon johtaman valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäkeä, jonka tuumailuihin Orpokin kirjoituksessaan viittaa.

”Syrjäytyminen ja yksin jääminen on tragedia, johon on puututtava entistä päättäväisemmin”, Orpo vaatii.

Hän suree poikien oppimisvaikeuksia koulussa, minkä vuoksi moni jää ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tytöt pärjäävät paremmin, ”eivätkä he siksi edes kohtaa”.

Orpo tarkoittaa, että pojat ja tytöt eivät kohtaa toisiaan, minkä seurauksena he eivät harjoita lisääntymistä.

”Tämä näkyy jo syntyvyystilastoissa, kun lapsia syntyy Suomessa vähemmän kuin 150 vuoteen”, Orpo kirjoittaa ja liitti virkkeen loppuun huutomerkin.

Orpo auttaisi poikia viemällä jo aloitetut koulutuksen uudistukset ”huolella maaliin varhaiskasvatuksesta amisreformiin”.

”Pidetään ne mukana, joilla on suurimpia vaikeuksia”, Orpo kannustaa. Samaan aikaan pitäisi ponnistella jo syrjässä olevien ja yksinäisten auttamisessa mukaan yhteiskuntaan, opiskelemaan tai töihin.

Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää.


Orpo muistuttaa näiden toimenpiteiden koskevan luonnollisesti kaikkia, myös tyttöjä, sillä kaikilla tytöilläkään mene hyvin, mutta pojilla menee lukumääräisesti huonommin.

”Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää”, Orpo varoittaa.

”Ei hänelle itselleen, kuin muillekaan. Heidän moittimiseen meillä ei ole varaa, auttamiseen pitää olla”, Orpo päättää kirjoituksensa, jonka alussa hän viestittää emojilla olevansa mietteliäs paikassa valtiovarainministeriö.

Orpon linkittämässä Helsingin Sanomien artikkelissa kerrottiin, etteivät suomalaiset enää synnytä entisessä määrin, vaan syntyvyys on romahtanut ja seurauksena on ollut ”lapsikato”.

Tämän vuoksi vanhusten määrä suhteessa työikäisiin kasvaa lähivuosina nopeammin kuin useimmissa muissa maissa. Lapsikato on edennyt Suomessa ennusteita nopeammin, joten niin sanotun huoltosuhteen heikkeneminen ei ehkä pysähdykään 2030-luvulla, kuten oli ennustettu.

HS:n artikkeli hätkäyttää tilastotiedolla, jonka mukaan kahtena viime vuonna kuolleita on ollut enemmän kuin syntyneitä. Edellisen kerran näin kävi vuosina 1918 ja 1940, jotka olivat sotavuosia.

Artikkelissa valtiosihteeri Martti Hetemäki hakee selitystä syntyvyyden heikkenemiselle nuorten miesten ja naisten erilaisella menestyksellä elämässä.

Heidän maailmansa eriytyvät: ”Naiset ovat yliopistossa, ja miehet muualla, eiväthän he edes kohtaa”.

Pitäisikö suomalaisten lisääntymisestä olla huolissaan? Kerro mielipiteesi alla kommenteissa!

IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005635268.html


Miksi kukaan mies edes haaveilisi perheestä maassa, jossa nais-sosiaaliviranomaiset ja käräjäoikeudet tehtailevat eroperheiden äideistä yksinhuoltajia ja eroperheiden isistä lastensa tapaajavanhempia, jotka saavat elää ja olla yhdessä toistensa kanssa kerran pari kuukaudessa.

Ari O Savolainen

Viestit: 532
Liittynyt: To Huhti 19, 2007 6:49 pm

Re: Nuoret miehet ja naiset saavat lapsia ennätysvähän

ViestiKirjoittaja ari 1 » Ti Loka 16, 2018 7:29 am

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/745707 ... 7_u0.shtml

On lottovoitto syntyä Suomeen, kunhan syntyy tytöksi, väittää palkittu nuorisotyöntekijä - ”Pojaksi syntyminen on syrjäytymisriski"
Eilen klo 13:00

Palkittu nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde sanoo, että pojat ja miehet ovat Suomessa vakavassa syrjäytymisvaarassa. Lähteen mukaan ongelma olisi vihdoin syytä tunnustaa.

Pelkkä pojaksi syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa. Tätä mieltä on Haminan nuorisotyöntekijä ja Kotkan kaupunginhallituksen (vihr) jäsen Hanna-Kaisa Lähde.

– Mielestäni mikään maamme hallitus ei ole tähän saakka tarttunut ongelmaan riittävällä intensiteetillä, Lähde kirjoittaa blogissaan.

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi palkitsi Lähteen perjantaina hänen työstään nuorten osallisuuden edistämisessä. Lähde on tehnyt nuorisotyötä 20 vuotta ympäri Suomea, joten hän puhuu vankalla kokemuksen äänellä.

Aikoinaan Lähde on ollut Helsingin kaupungin kaduilla tehtävän nuorisotyön esimiehenä. Hän näki selvästi, että valtaosa katunuorista oli poikia.

– Minulla on pitkä perspektiivi tähän työhön. Fakta on se, että poikien syrjäytymisriski on suurempi kuin tyttöjen, Lähde kommentoi Iltalehdelle.

Poikien oikeudet ja syrjäytyminen ovat viime aikoina olleet paljon tapetilla. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin siitä, etteivät pojat saa moniin asioihin yhtä paljon tukea ja apua kuin tytöt. Lähteen blogikirjoituksesta uutisoi ensin Uusi Suomi.
Suuri syrjäytymisriski

Nuorisotyöntekijän kiinnostus sukupuolisyrjäytymiseen heräsi jo lapsuudessa. Lähteen isä työskenteli vankeinhoitajana Konnunsuon vankilassa.

– Jo silloin kiinnitin huomiota siihen, miksi suurin osa vangeista on miehiä. Kysyinkin asiaa isältäni, Lähde muistelee.
Lähde on lukenut paljon tutkimuksia, joista käy ilmi, että kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat Suomessa useimmiten miehiä. Esimerkiksi asunnottomista, vangeista tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä.

– Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole yhteiskunnassamme tunnustettu, jolloin sitä ei voida myöskään lähteä ratkomaan. Ongelmaan pitää nyt vihdoin ja viimein tarttua vakavasti.

Lähde kertoo, että vastuu pojille tuhoisan yhteiskunnallisen kehityksen pysäyttämisestä on poliittisten päättäjien harteilla, mutta myös nuorisotyön kentällä voidaan tehdä tarvittavia muutoksia.

Tähän mennessä asian eteen ei Lähteen mukaan ole juuri tehty mitään, vaan asiat ovat menneet jopa huonompaan suuntaan. Toisen asteen opetussuunnitelmaan tehdyn muutoksen mukaisesti nuoret opiskelevat entistä enemmän itseohjautuvasti ja itsenäisesti. Lähteen mielestä tämä lisää poikien syrjäytymisriskiä entisestään.

– Onko hallitus tehdessään tällaisen uudistuksen arvioinut sukupuolivaikutuksen? Jo nyt ammatillisen koulun keskeyttäneistä valtaosa on nuoria miehiä. Näen tämän uudistuksen erittäin suurena syrjäytymisriskinä.

Anna Egutkina

Paluu » KELA, TE-palvelut, Sosiaali- ja terveysviranomaiset