Rekisteröidy

MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeää pa

Tähän keskusteluryhmään voit kirjoittaa ”anonyyminä” ilman rekisteröintiä ja ennakkosensuuria - sana on vapaa!


Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » La Loka 20, 2018 4:01 pm

ILTASANOMAT

Venäjän valtionmedia löysi tavan kertoa Bäckmanin ja Janitskinin tuomiosta

Kuva
Ilja Janitskin (vas.) sai vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman tuomion, Johan Bäckman puolestaan vuoden
ehdollista vankeutta.
(KUVA: Roni Rekomaa / Lehtikuva)

Julkaistu: 20.10. 13:29


Suomen Nato-jäsenyyden sekä ”Venäjän demonisoinnin” vastustaminen olivat Kremlin-mielisten tiedotusvälineiden mukaan tosiasiallisia syitä, joiden vuoksi Bäckman ja Janitskin saivat tuomionsa Helsingin käräjäoikeudessa.

Venäjän valtiolliselta medialta ja internetin niin sanotuilta isänmaallisilta sivustoilta kesti hetken aikaa reagoida Johan Bäckmanin ja Ilja Janitskinin saamiin tuomioihin. Nyt nämä mediat näyttävät kuitenkin löytäneen itselleen sopivan tulokulman aiheeseen.

Myöhään perjantai-iltana Venäjän valtiollinen tv-kanava Rossija 24 kommentoi Bäckmanin ja Janitskinin tuomiota tavalla, jossa asetettiin kyseenalaiseksi koko Suomen oikeusjärjestelmän ja suomalaisen sananvapauden tila.

Tv-kanavan toimittajat antoivat ymmärtää, että kyse oli poliittisin perustein annetuista tuomioista. Rangaistuksen motiiveja haettiin muun muassa siitä, että Suomessa halutaan vaientaa ne henkilöt, jotka vastustavat julkisuudessa ”Venäjän demonisointia” ja esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyyttä.

Asiantuntijan roolissa haastateltu politiikantutkija Aleksandr Shatilov oli valmis näkemään tuomioissa autoritääristen tai ainakin puoliautoritääristen valtioiden toimintatapoja, joissa toisinajattelijat vaiennetaan tuomioilla ja maksettavaksi määrätyillä kovilla korvauksilla.

Pietarin trollitehtaan osana toimiva FAN-uutistoimisto on myös julkaissut pitkän jutun, jossa se kyseenalaistaa Bäckmanin ja Janitskinin tuomioiden puolueettomuuden. Sivuston mukaan läntinen sananvapaus näyttää tarkoittavan Suomessa nykyisin sitä, että toimittajien, ihmisoikeustaistelijoiden tai yhteiskunnallisten vaikuttajien on saatava mielipiteelleen ”hyväksyntä ylhäältä” tai muuten heidät voidaan tuomita.

Trollitehtaan uutistoimisto toivottaa Bäckmanille ja Janitskinille myös menestystä valitustuomioistuimessa, jotta heidän tuomionsa kumottaisiin tai sitä lievennettäisiin.

Kremliä tukeva propagandasivusto Polit.info pitää niin ikään tuomioita kyseenalaisina ja poliittisena vainona. Sivusto on ottanut juttunsa tueksi myös ruutukaappauksia, kuten esimerkiksi eduskunnan suuren valiokunnan valiokuntaneuvoksen Peter Saramon taannoin Facebookiin kirjoittaman mielipiteen, jonka mukaan Jessikka Aro ”on häpeäksi YLE:lle ja ammattikunnalleen”.

Polit.infon artikkelin kirjoittajaksi merkitty Anton Dolohov tekee myös johtopäätöksen, että Janitskinin ja Bäckmanin tuomio tarkoittaa käytännössä sitä, että ”Aron levittämiä satuja epäilleeltä euroskeptikkojen eliitiltä on katkaistu pää”.

Bäckmania ja Janitskinia puolustaville Venäjän median jutuille on yhteistä se, että niissä viitataan hyvin epämääräisesti tuomioihin eikä niiden perusteluita avata. Näin lukijalle pystytään luomaan mielikuvaa tekaistuista syytteistä ja poliittisin perustein annetuista tuomioista. Tällainen selitystapa uponnee osaan venäläistä yleisöä: Venäjällä kansa epäilee jo valmiiksi omaa oikeuslaitostaan, joten tehokkaan propagandan avulla tämä ”epäilypotentiaali” voidaan siirtää koskemaan myös läntisten demokratioiden oikeuslaitoksia.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi MV-sivuston päätoimittajana esiintyneen Janitskinin yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Bäckman sai vuoden ehdollista vankeutta.

Vakavimmat syyksi luetut rikokset liittyvät Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamiseen. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli suunnitelmallisesta ja pitkäkestoisesta vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli Aron maineen tuhoaminen.

Aro ryhtyi tutkimaan Venäjän informaatiovaikuttamista vuonna 2014 ja sai sittemmin jutuistaan Bonnierin suuren journalistipalkinnon. Bäckman käynnisti Aroa kohtaan vainon, jonka yhtenä välineenä ja yllyttäjänä toimi Janitskinin luotsaama MV-sivusto.

Lue lisää: Vainottu toimittaja: Uskon, että tuomio hillitsee törkyä

Janitskinin osalta tuomioissa on useita muitakin haaroja ja useita asianomistajia. Kyse on kunnianloukkauksista, rasistisista kirjoituksista, tekijäoikeusrikoksista, salassapitorikoksista ja raharikoksista.

Lue lisää: Tästä kaikesta Ilja Janitskin ja Johan Bäckman tuomittiin

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia. Janitskinin asianajaja on kertonut, että hän aikoo päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Myös Venäjän valtiolliset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass ovat kertoneet Bäckmanin ja Janitskinin tuomioista. Jostain syystä kummankaan toimiston sinänsä asialliset perusuutisjutut eivät tule kuitenkaan esiin normaaleilla Yandexin uutishauilla internetistä, joten tavallinen venäläinen lukija ei niitä löydä, vaan hänen täytyisi olla uutistoimistojen koko palvelun tilaaja.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

IS https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005871022.html

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Su Loka 21, 2018 12:32 pm

Jukka Hakamäki
19. lokakuuta 2018

Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi


I Janistkin tuomittiin astumisesta
valtaapitävien varpaille


http://jukkahankamaki.blogspot.com/2018 ... della.html

Ari Savolainen

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Ari Savolainen » Pe Loka 26, 2018 7:18 am

Jes...

Kuva

Lehdistötiedote: Asetun ehdolle eduskuntavaaleihin

Ilmoitusluontoinen asia, pitkän väännön jälkeen.

25.10.2018

Minä Ilja Janitskin ilmoitan tässä ja nyt, että asetun eduskuntavaaliehdokkaaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Asetun ehdokkaaksi Reformin yhteislistalla Helsingin vaalipiirissä. Kantavina vaaliteemoinani ovat sananvapaus, suomalaisten oikeudet Suomessa ja yrittäjien aseman tasavertaistaminen ja kasvupohjan tervehdyttäminen.

Päätökseni asettua eduskuntavaaliehdokkaaksi syntyi saatuani Helsingin käräjäoikeudelta oikeushistoriallisesti erikoisen tuomion lukuisin hatusta vetäistyin rikosnimikkein. Saamastani tuomiosta todettiin muun ohella, että sen ”ainoa tarkoitus on ollut herkistää viranomaisia ja kaventaa kansalaisten mahdollisuutta arvostella valtaapitäviä tahoja”. Kansainväliset mediat luonnehtivat saamaani tuomiota poliittiseksi vainoksi, kyseenalaistaen samalla Suomen valtion toimintatapoja vaientaa toisinajattelijat tuomioilla ja maksettavaksi määrätyillä kovilla korvauksilla.

Suomi ja suomalainen sananvapaus on nyt käräjäoikeuden päätöksellä ahdistettu ennen näkemättömään tilaan. Merkittäviä journalistipalkintoja jaetaan tutkivaksi journalismiksi väitetylle ja poliisitutkinnan kautta valheeksi todistetulle kristallipallojournalismille. Virkamiehistömme tehtailee totuuden jälkeisiä fantasiarikosnimikkeitä valjastaakseen oikeuslaitoksen mukailemaan valtaapitävien pyrkimyksiä. Tämä on johtanut siihen, että perustuslaillisen sananvapauden harjoittamisesta jaetaan kohtuuttomasti kovempia tuomioita kuin esimerkiksi alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joukkoraiskauksesta tai ihmiskaupasta. Ja mitä yrittäjyyteen ja erityisesti pienyrittäjyyteen tulee, niin kieroutuneella byrokratialla ja aggressiivisella verotuksella on saavutettu sellainen tila, että Suomessa on paikoin jopa mahdotonta harjoittaa järkevää yritystoimintaa. Tämän johdosta iso osa ideoista, innosta ja osaamisesta joko tukahdutetaan tai se valuu pois maasta. Penaalin terävimmät kynät lähtevät ensimmäisenä.

Rakkaat Ystävät. Asetun vuoden 2019 eduskuntavaaliehdokkaaksi vain ja yksistään siksi, koska totuus velvoittaa.

-Ilja Janitskin

MV https://mvlehti.net/2018/10/25/lehdisto ... avaaleihin
Ari Savolainen

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Loka 31, 2018 5:34 am

Kuva

Tutkija: "MV-median tuomio saattaa vähentää maalittamista vastamedioissa"

Julkaistu 30.10.2018

Tohtorikoulutettava Daniel Sallamaan mukaan MV-median toimintaa on vaikea ennustaa, mutta on mahdollista, että tuomio vähentää maalittamista vastamedioissa.

– MV on usein julistanut lopettavansa toimintansa. Vuoden vaihteessa se vaihtoi omistajaa, mutta on nähtävästi taas perustaja Ilja Janitskinin käsissä.

Sallamaa sanoo, että on epävarmaa, voisiko joku muu vastamedia kasvaa yhtä vaikutusvaltaiseksi kuin MV, jos julkaisu lopetetaan.

Suuret korvaukset voivat muuttaa toimintaa

Sallamaan mukaan MV-tapauksessa luetut tuomiot saattavat jossain määrin muuttaa vastamedioiden toimintaa.

– Varovasti ajatellen niillä saattaa olla vaikutusta maalittamiskampanjoihin. Tuomiot, jotka käräjäoikeus langetti, ovat sen verran kovat etenkin, mitä tulee maksettaviin vahingonkorvauksiin.

MV-jutussa käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 16 rikoksesta. Käräjäoikeus totesi muun muassa, että Janitskinin tarkoituksena oli maalittaa ja mustamaalata Ylen toimittajaa, josta hän julkaisi lukuisia herjaavia kirjoituksia.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hänen syykseen luettiin samaista Ylen toimittajaa vastaan masinoitu vihakampanja ja tämän vainoaminen.

Kaksikko määrättiin maksamaan pelkästään kärsimys- ja haittakorvauksista yli 80  000 euroa. Kaiken kaikkiaan laskua kaksikolle tuli yhteensä pitkälti yli 200  000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suomesta löytyy useita vastamedioita

Tunnetuimman MV-julkaisun lisäksi netistä löytyy muun muassa Nykysuomi-julkaisu ja Oikea Media.

Lisäksi keskustelua on jo pidemmän aikaa käyty sosiaalisessa mediassa ja nettifoorumeilla. Suomen Sisulla oli jo 2000-luvun alussa oma nettifooruminsa, jossa käytiin maahanmuuttovastaista keskustelua. Toinen esimerkki on suosittu maahanmuuttovastainen nettifoorumi Hommaforum, joka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

mtv https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tut ... gs.I126=E0

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 01, 2018 6:54 am

MV-Lehti tuli takaisin https://mvlehti.net

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Pe Marras 02, 2018 7:01 am

ILTALEHTI

Uutiset | Kotimaan uutiset

MV-sivustosta tutulla Ilja Janitskinilla voi olla pian niskassaan rajut vahingonkorvaukset: Tienasi viime vuonna nolla euroa - ”Enpä tiedä mistä ne rahat revitään”

1.11.2018

Ilja Janitskinilla ei ollut ainakaan Suomessa verotettavia tuloja.

Ilja Janitskin tienasi viime vuonna tasan nolla euroa. Janitskinin polku julkisuudessa on ollut pitkä ja monivaiheinen ja pian hänellä voi olla niskassaan rajut vahingonkorvaukset.

Helmikuussa 2002 Iltalehti raportoi, kuinka Jussi Ahde on puuhaamassa Suomeen ”uudentyyppistä muoti- ja lifestyle-lehteä”. Jutussa kerrottiin, että Ahteen liikekumppanina on muun muassa Ilja Janitskin.

Tuo on ensimmäinen maininta Janitskinista Iltalehden juttuarkistossa. Sen jälkeen uutisia onkin piisannut.

2000-luvun alussa Janitskin pyöri suomalaisissa seurapiireissä ja esiintyi julkkispalstoilla ahkerasti. Nykyään hänet yhdistetään yhteen asiaan: MV-sivustoon.

Janitskin on itse kertonut perustaneensa MV-sivuston syksyllä 2014 Espanjassa asuessaan. Hän oli pyörittänyt Barcelonassa puhelinmyyntitoimistoa.

– Pidin tipatonta, joten viikonloput ja illat jäivät vapaaksi. Byrokraattisia kukkasia rupesin kritisoimaan alustalla, Janitskin kertoi.

MV-sivuston omisti Janitskinin omistama espanjalainen yritys, jolla oli myyntiin ja markkinointiin liittyvää toimintaa. Janitskin rahoitti sivustoa myös itse.

Rahoitus puhutti

Rahoituksesta liikkui kaikenlaisia huhuja. Spekulaatioissa mainittiin muassa venäläisten mahdollinen osuus.

– On väitetty, että tässä olisivat jotkut muut takana. Ei pidä paikkaansa. Minulla on edelleen puhelinmarkkinointibisnekseni Barcelonassa. Olen työllistänyt Espanjassa oloni aikana yhteensä noin 150 suomalaista ihmistä. Sillä bisneksellä olen rahoittanut oman elämäni ja sen, mitä MV-lehti tarvitsee, Janitskin kertoi Iltalehden haastattelussa lokakuussa 2017.

MV-sivuston suosion kasvaessa poliisi alkoi saada jatkuvalla syötöllä tutkintapyyntöjä MV:stä. Poliisi alkoi epäillä Janitskinia useista rikoksista.

Espanjan poliisi otti Janitskinin lopulta kiinni Suomen viranomaisten pyynnöstä. Hänet laskettiin vapaaksi odottamaan virallisen luovutuspäätöksen tekemistä ja Janitskin häipyi Andorraan. Hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys. Lopulta Janitskin tuotiin Helsingin poliisivankilaan.

Andorra-aikoina Iltalehden toimittaja ehti raportoida muun muassa Janitskinin ”hulppeasta Andorran-asunnosta”, mikä herätti lisää kysymyksiä rahasta.

MV-julkaisun julkaisuoikeudet olivat kymmenillä ihmisillä. Janitskin kuvaili toimintaa ”harrastelijapohjaiseksi”.

Kova tuomio

Tammikuussa 2018 Janitskin kertoi, että ”minun osaltani tämä on tässä” ja sulki MV-sivuston. Hän oli valitellut aiemmin, että rahat ovat loppu eikä julkaisun tekijöille ole varaa maksaa palkkioita.

Toisaalta myöhemmin hän ilmoitti palavaansa julkaisun vetäjäksi.

Huhtikuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin epäiltynä 12 rikoksesta, muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Asiaa käsiteltiin pitkään oikeudessa. Lokakuussa Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri rikoksesta. Vankeustuomion lisäksi Janitskin joutuu muiden tuomittujen kanssa maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä yhteensä 136 000 euroa.

– Kyllähän tuomio on täysin kohtuuton, Janitskin kommentoi Iltalehdelle.

– Enpä tiedä mistä ne rahat revitään. Täytyy nyt heti sulatella tätä meininkiä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

IL https://www.iltalehti.fi/kotimaa/39ef5d ... 6_u0.shtml

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » To Marras 08, 2018 7:51 am

ILTALEHTI

Viihde | TV ja leffat

Tänään tv:ssä: Toimittaja Jessikka Aro sai huolestuttavan tekstiviestin - allekirjoitettu kuolleen isän nimissä

Tänään klo 6:01

Ylen toimittaja Jessikka Aro kertoo kokemastaan häirinnästä TV1:n Ulkolinjassa.

Kuva
Jessikka Aro on erikoistunut muun muassa Venäjään ja ääriliikkeisiin. Juhani Valli

Ylen toimittaja Jessikka Aro sai huhtikuussa 2015 huolestuttavan tekstiviestin. Hän kertoo siitä ja muusta kokemastaan häirinnästä illan tanskalaista tekoa olevassa Ulkolinjassa TV1:llä.

Viestin allekirjoittaja oli muka Jessikka Aron isä. Hän oli kuitenkin ollut kuolleena jo 20 vuoden ajan. Viestissä sanottiin, että:

20 v siitä, kun lähdin. Kaipaan kirjeitäsi, mikset ole kirjoittanut minulle mitään aikoihin? Halusin kertoa, että mä elän. Tuntemattomana, suojeltuna. Tarkkailen sinua, lähintäni. Anteeksi.

Aro oli edellisvuonna alkanut tutkia sosiaalisessa mediassa toimivien trollien toimintaa.

– Minusta tuli välittömästi venäläisten ja kansainvälisten valeuutisten kohde. Yhteystietoni julkaistiin. Puhelinnumeroni ja sähköpostini julkaistiin, Aro kertoo Jakob Gottschaulle.

Aron mukaan kampanjointi sai uudet mittasuhteet Facebookin välityksellä.

– Sain selville, että aktivistit olivat jopa ostaneet näkyvyyttä viesteille, joissa minua pilkattiin ja mustamaalattiin.

Täysin tekaistujen väitteiden rinnalle nostettiin myös paikkansa pitäviä asioita, joiden uskottiin voivan vahingoittaa Aron imagoa.

– Aktivistit tutkivat vanhoja oikeuden päätöksiä. He saivat selville, että olin saanut parikymppisenä eli 15 vuotta sitten 300 euron sakot huumeiden käytöstä. He ottivat yhteyttä esimiehiini Ylessä ja kysyivät, miksi he ovat palkanneet huumeriippuvaisen toimittajan.

Kyseinen rangaistus oli tullut vaikeassa elämäntilanteessa elämäntilanteessa , jossa Aro oli jäänyt amfetamiinikoukkuun. Hoitoon menon jälkeen hän pääsi kuitenkin kuiville vuonna 2003 eikä ole sen jälkeen koskenut sen enempää huumeisiin kuin alkoholiinkaan.

Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa tänään TV1:llä kello 22.00.

IL https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/6 ... f_tw.shtml

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Joulu 04, 2018 6:36 pm

Pappi Marjaana Toiviaisen kunnian
loukkaamisesta syytteet yli 30:lle


4.12.2018 IL

STT:n mukaan syytteitä on nostettu epäillyistä
kunnianloukkauksesta ja yhdestä laittomasta
uhkauksesta.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f9a4 ... 77c177d887

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Joulu 05, 2018 4:01 pm

HELSINGIN SANOMAT

Kotimaa

Käräjäoikeus erotti Ilja Janitskinia näkyvästi tukeneen lautamiehen – Mies kutsui julkisuudessa MV-lehden perustajan oikeudenkäyntiä ”ihan täysin poliittiseksi”

Käräjäoikeus muistutti lautamiehen toimivan tuomarin tehtävissä.

Kuva
Ilja Janitskinin syytteitä käsiteltiin kesäkuussa 2018 Helsingin käräjäoikeudessa.
(KUVA: Martti Kainulainen / Lehtikuva)


Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 5.12.2018

Helsingin käräjäoikeus vapautti keskiviikkona tehtävistään lautamiehen, joka on arvostellut julkisesti MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin saamaa vankeustuomiota. Lautamies myös osallistui Janitskinin tukimielenilmauksiin käräjäoikeudessa ja sen edustalla.

Oikeuden päätöksen mukaan miehen käytös sosiaalisessa mediassa ei ole ollut tasapuolista ja puolueetonta. Hänen suhtautumisensa Janitskin-oikeudenkäynnin osallisiin ja puheenjohtajaan on ollut asiatonta ja epäkunnioittavaa.

[Miehen] käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa on lautamiehen asema ja tehtävä samoin kuin koko tuomioistuinlaitoksen arvovalta ja uskottavuus huomioon ottaen ollut kokonaisuutena arvostellen sopimatonta.

Oikeus päätti, ettei mies enää ole sopiva toimimaan lautamiehenä.

Lautamies on kunnanvaltuuston nimittämä maallikkotuomari.

Lautamiestä kuultiin käräjäoikeuden istunnossa viikko sitten. Mies ilmoitti silloin kokevansa, että hänen sananvapauttaan rajoitetaan. Lisäksi hän koki olevansa poliittisen ajojahdin uhri.

Kun lautamies kutsuttiin vajaa kuukausi sitten käräjäoikeuden kuultavaksi erottamisasiassa, laamanni Tuomas Nurmi muistutti, että lautamies toimii tuomarin tehtävässä.

Tuomioistuimen jäsenen on tehtävässään toimittava perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomittava oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti sekä kunnioittaen ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä, Nurmi totesi kutsussa.

Kutsun liitteenä oli oikeuden laatima kooste muun muassa miehen Twitter-viesteistä. Hän oli lukuisissa viesteissä ottanut kantaa Janitskinin puolesta.

Miehen some-käyttäytyminen antoi laamannin mielestä aiheen epäillä, onko mies ymmärtänyt asemansa lautamiehenä ja onko hän sovelias tehtävään.

Mies ei istunnossa myöntänyt, että hänen nimissään oleva Twitter-tili olisi hänen, muttei toisaalta myöskään kiistänyt sitä. Materiaali ei hänen mukaansa kuitenkaan sisältänyt mitään sellaista, joka asettaisi hänen asemansa lautamiehenä kyseenalaiseksi. Hänen mukaansa twiitit sisälsivät sarkasmia ja huumoria.

Oikeus päätyi siihen, että tili on miehen oma.

Kun Janitskin vapautettiin tutkintavankeudesta kesäkuussa, miehen Twitter-tili viestitti: ”Kommareiden itku Iljan vapauttamisen johdosta on musiikkia korvilleni.”

Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdotonta vankeustuomiota mies kutsui ”mielenvikaiseksi” ja jatkoi, ettei Janitskinilla ollut ”pienintäkään mahdollisuutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin”.

Kun toinen twiittaaja kyseenalaisti miehen sopivuuden lautamieheksi, tämä vastasi toimivansa aina oikeudenmukaisesti ja ilman politikointia.

”Siksi voin arvostella henkilöitä jotka eivät osaa eristää henkilökohtaisia mielipiteitään tehtävistään. Ei se vaikeaa ole.”

Janitskinin oikeudenkäyntipäivänä mies kuvasi yli tunnin videon nettiin oikeustalon ulkopuolella ja käräjäsalin edustalla. Videolla hän kutsuu Janitskin-oikeudenkäyntiä ”ihan täysin poliittiseksi”.

Poliittinen paine, poliittinen tuomio, poliittinen poliisitutkinta, poliittinen syyttäjä. Tää on ihan poliittista hommaa koko juttu.

Mies myös arvioi Janitskinin rikkeiden olevan mitättömiä ja koko prosessin ylimitoitettu. Hänen mukaansa kyseessä on klassinen tapaus, että kun ”tiedetään rikollinen, etsitään syytteet häntä kohtaan”.

Oikeudelle mies kertoi videon olleen kansalaisjournalismia eikä hänen mielestään loukannut tuomioistuimen arvovaltaa.

Syyttäjän lisäksi mies arvosteli videolla jutun asianomistajaa, Ylen toimittajaa Jessikka Aroa.

Käräjäoikeus huomautti päätöksessään, että Aroa arvosteltiin myös henkilönä.

Tällainen puolueellinen ja asenteellinen sekä osittain henkilöön kohdistuva kommentointi ja arvostelu julkisessa mediassa ei ole lautamiehen arvolle sopivaa, ja sen on katsottava vaarantaneen kansalaisten näkemyksen oikeudenmukaisesta, puolueettomasta ja tasapuolisesta tuomioistuimesta, oikeus totesi.

Oikeus piti sopimattomana, että lautamies kuvasi ja arvosteli julkisesti vireillä olevaa oikeudenkäyntiä käräjäoikeuden käytävällä kuvaamassaan Youtube-videossa.

Mies oli myös julkaissut Janitskin-oikeudenkäynnin puheenjohtajan kuvan. Oikeus huomautti, että kuva on selvästi otettu tuomarin vapaa-ajalla.

Kuva ei liittynyt millään tavoin tuomarin työhön, vaan se kohdistui tuomariin henkilönä ja hänen yksityisyyteensä, oikeus totesi. Kuvan päälle kirjoitettu teksti oli sävyltään pilkallinen.

Käräjäoikeus katsoo kuvan julkaisemisen osoittavan, ettei [mies] ole ymmärtänyt asemaansa lautamiehenä ja lautamiestehtävän mukanaan tuomia vastuita.

Käräjäoikeus muistutti erottamispäätöksessään, ettei lautamies toimi poliittisella valtakirjalla vaan hänen tulee olla riippumaton. Lautamiehen tulee myös olla tehtävään sopiva.

Sopivuuden arviointi edellyttää yleensä ehdokkaan kokonaisvaltaista arviointia, jonka lopputuloksena tulisi olla johtopäätös siitä, että asianomaisen henkilön valinnalla ei horjuteta tuomioistuinta kohtaan tunnettua luottamusta, oikeus huomautti.

Oikeus muistutti, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapaudelle voidaan asettaa rajoituksia, jotka ovat välttämättömiä muun muassa tuomioistuinten arvovallan ja puolueettomuuden varmistamiseksi.

Päätöksessä viitattiin myös tuomarin eettisiin periaatteisiin. Sen mukaan sananvapautta käyttäessään tuomari ottaa huomioon virkansa vastuullisuuden sekä tuomioistuimen riippumattomuuden, puolueettomuuden ja tasapuolisuuden.

Myös Maallikkotuomarit ry:n hyväksymissä eettisissä ohjeissa korostetaan samoja arvoja.

Lautamiehen tehtävä on tärkeä. Toimiessaan käräjäoikeuden kokoonpanossa lautamies toimii tuomarina ja hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Käyttäessään sananvapautta lautamiehen tulee käyttäytyä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla siten, ettei hän vaaranna lautamiestehtävän arvoa eikä tuomioistuimen riippumattomuutta, puolueettomuutta ja tasapuolisuutta. Tämä koskee myös lautamiehen vapaa-aikana tapahtuvaa toimintaa, oikeus painotti.

Lautamiehen vapauttaminen tehtävästään on erittäin harvinaista.

Vajaa kolme vuotta sitten Varsinais-Suomen käräjäoikeus vapautti tehtävistä lautamiehen solvaavien nettikirjoitusten takia.

Oulussa erotettiin viisi vuotta sitten lautamies, jolta paljastui huumerikostausta, kertoi sanomalehti Kaleva.

HS https://www.hs.fi/kotimaa/art-200000592 ... a6382c3798

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ti Joulu 11, 2018 3:34 pm

HELSINGIN SANOMAT

Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

Suomen kansa ensin -puolue haluaa sulkea rajoja ”luvatta tuleville”.

Kuva
Puolueen perustanut Marco de Wit Suomi ensin -mielenosoitusleirissä keväällä 2017.
(KUVA: Jukka Gröndahl / HS)


Mikko Paakkanen HS
Julkaistu: 11.12. 13:38


Suomen kansa ensin -niminen ryhmittymä on rekisteröity puolueeksi, kertoo oikeusministeriö tiistaina julkistamassaan tiedotteessa. Suomessa on nyt 18 rekisteröityä puoluetta.

Uuden puolueen tavoitteena on asettaa ehdokkaita ensi kevään eduskuntavaaleihin, tiedotti ryhmä lokakuussa, jolloin se ilmoitti keränneensä viisituhatta kannattajakorttia, jotka tarvitaan puolueeksi rekisteröitymiseen.

Puolue on kertonut vastustavansa ”haittamaahanmuuttoa, islamisaatiota ja Natoa”. Verkkosivullaan Suomen kansa ensin kertoo vaativansa muun muassa ”rajojen sulkemista luvatta tuleville ja jo tulleiden palauttamista”.

Puolue vaatii myös Suomen eroa Euroopan unionista ja yhteisvaluutta eurosta.

Suomen kansa ensin -puolueen yhteyshenkilöksi puoluerekisteriin on merkitty tamperelainen Marco de Wit. Hän oli Suomi ensin -ryhmän johtaja alkuvuonna 2017, kun ryhmä piti mielenosoitusleiriä Helsingin keskustassa.

Mielenosoituksen aikana Suomi ensin hajosi keskinäisiin kiistoihin. Tuloksena oli joukko ryhmittymiä, joista yksi perusti nyt puolueeksi rekisteröidyn Suomen kansa ensin -yhdistyksen.

HS https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005928715.html

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » To Joulu 27, 2018 9:38 am

MV-LEHTI

MV:tä uudistetaan parhaillaan

Julkaistu 26.12.2018

Uutta leiskaa modataan juuri, joten kärsivällisyyttä.
Sitä muokataan LIVE-tilassa joten se muuttuu koko
ajan hieman.


MV https://mvlehti.net/2018/12/26/mvta-uud ... an-malttia

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Tammi 09, 2019 10:34 am

MV

Eikka Lehtosaari haastattelee Ilja Janitskinia (video)

Julkaistu 08.01.2019

Kuva

Katso https://mvlehti.net/2019/01/08/eikka-le ... inia-video


Kuva

Vieras

Re: MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeä

ViestiKirjoittaja Vieras » Ke Tammi 09, 2019 3:24 pm

Suoratoisto...


Edellinen

Paluu » Mitä missä milloin